Начало > Статии > Новото образование в "Пробуждане" > Нуждите и жаждата за знания в различните възрасти

 

Нуждите и жаждата за знания в различните възрасти - Графика

 

Ще ви разказвам пък белким успея да сложа ред в мислите си. Ако се получи, ще публикувам на всеослушание, не се ли получи, поне ще знаете, че работя и че рано или късно ще се получи и тогава .... леле мале!  :)

И така, ще говоря за нуждите. Нуждите на човеците по принцип. Тезата ми е, че образованието се намесва много грубо, първо, във формирането на нуждите на съвременния човек и, второ, в предоставянето на начините за задоволяването им. Защо започвам толкова отдалеч? Защото рисувах, рисувах и стигнах до извода, че ще е най-подредено, ако групирам елементите на образованието според заинтересованите стани в него. Открих 8 заинтересовани, за тях ще говоря друг път. (На мен ми е интересно да виядя дали вие намирате същите 8. Опитайте се да ги изредите, моля ви)

В университета са ме учили, че човешките нужди минават през стадии. Веднъж достигнал/а единия, преминаваш към другия. Тази теория е известна като теорията или Пирамидата на Маслов (картинката ще намерите лесно из интернет). Ето и подредбата им (мислете ги като стълбица):

1.   първични нужди: ядене, секс, сигурност
2.   социализация контакти с другите
3.   себеуважение
4.   признание чуждото уважение
5.   себерализация
 

Маслов е много близко до истината, огледайте се около себе си! 

Работата е там, че тази стълбица отразява поведението на възрастните. Не на децата, не на юношите, не на старите, дори не и на младите, а само на зрелите индивиди. И то по-скоро на уравновесените, центрираните, както казва Заедно. Ето че реших да нарисувам динамиката на нуждите, за да сложа върху нея пустото образование и да изобразя деформацията на нормалния ход на нуждите вследствие на образователната намеса.  Твърдя, че ако образованието е добро, ако интересите на заинтересованите 8 страни са балансирани добре, тогава всичко е наред. Ако 8-те страни не са балансирани, се получава изкривяване, деформиране на естествения ход на нещата и вместо талантите и уменията на децата да се развиват, те биват унищожавани.

Ето картинката първо без образованието, после с добро образование (8-те страни образуват правилна призма диамант) и накрая с лошо образование.

Пишете какво мислите. Става ли запред хора? Питайте, за да ви отговарям и да доизпипвам, ако е необходимо представянето.

Графики

 

Намесата на добро образование -->

 

Намесата на лошо образование -->

Деформацията на лошото образование

www.probujdane.com

пощата ми

.Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile