Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

Кой съм аз

НОВИНИТЕ ОТ

ДНЕВНИК НА
НОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

МОЛИТВА

 

 

ДНЕВНИК

сряда, 23.01.2013 г.

Годината започва много динамично. В службата е разместване след разместване, а някои хора започват и да превъртат.

Съдбата ме свързва с все повече и повече свестни хора, човеци като мен, милеещи за България и работещи за някаква светла кауза. Безплатно! Усещането е много хубаво и е подвърждение на моето отколешно усещане, че нещо много голямо се случва в момента и че скоро ще избие някъде, не зная къде точно(!), със страшна сила. Ще помете сумати народ, за да почне строежа на НОВОТО...    κϊμ Δνεβνθκΰ


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари
 


постоянни РУБРИКИ

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование

:: Системни мисли

:: Малко е хубаво

:: Трафик

:: За циганите

:: Промяната

:: Петата дисциплина

:: Парична грамотност
 


всички МОИ

:: Доверие и действие

:: Общност и красота*

:: Поведението на социалните системи*

:: Българският - езикът на бъдещето

:: Образованието и смисълът на живота*

:: Будистка икономика*

:: Другата демокрация*

:: So what? (И какво от това?)

:: По-голям БВП – по-добро образование? – Нищо подобно!

:: За България, Италия, вярата и     благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: Българският път

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"

:: Град за всички*


Поръчай сега
 

 Предварително записване за "Пробуждане" - Книгата

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Разни кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


 

интервюTA и писма

:: До Мартин Заимов

:: До един "вълк единак"

:: За България, бъдете спокойни

:: До един реформист

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Хоризонт, януари 2011 г. (5Mb)

:: р. Хоризонт, юли 2010 г. (5Mb)

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


* Преведени автори

:: Ари де Гаус

:: Леополд Кохр

:: Джей Форестър

:: Джиду Кришнамурти

:: Ернст Шумахер

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Жак Тестар

 

 


Чантата с инструментите


Моята кутия
с инструменти

 


Препоръчвам горещо

За да остане природа!
За да остане природа


 

Новото образование
Новото образование


 

  Изтегляне на книгата "Визия за Новото образование на България"

 


 

 

 

КАТЕГОРИЧНО

 

 

НЕ

 

 

в референдума на 27 януари, неделя, на въпроса

Да се развива ли ядрената енергетика в България

чрез изграждането на нова ядрена централа?

 

 

От ноември 2006-та съм го казвал вече милион пъти и ще продължавам да го повтарям : "На нас атомна електроцентрала в Беляне не ни е нужна! Нужна е на мръсните лапачи, но не на нас!" (Целият ми размисъл - тук.)

 


КРАТКО

 

мислителят

 

Честита Нова Година!

 

 

10.01.2013 г.

Да сме здрави и ведри всички през новата 2013-та година, приятелю! (Останалото са подробности.)

Дали да не напиша нещо като собствена... програмна декларация в тези първи дни на годината? Я да видим...

Като начало тя започва много хубаво, получих супер доза ентусиазъм доставена ми най-ненадейно в две от софийските книжарници. В едната понеже продали, моля ти се, 2 мои книги, а в другата заради проявения жив интерес към една моя отколешна идея за учебник по български език за чужденци. Бях я паркирал с етикета "можеща да почака", обаче я споделих спонтанно, след като питах наистина ли се предлага само това на чужденците, желаещи да учат наший роден език. Ами да, само тези били. Мама миа, разправям, та аз съм в състояние да напиша, даже вече съм написал нещо далеч по-добро. "Ами, напишете го де! Дайте го тук, че има голяма нужда от такова нещо!". Моята лудост само това чака, та съм се заел да пиша. Първо ще създам структурата му, после ще го пълня със съдържание: думички и правила. Върховен пример за първото ще ми е маестро Катерин Катериннов, от когото индиректно научих италиански. За второто ще гледам буквално "пъстрата" оферта на пазара. Засега измежду 30 съм се спрял на възможно най-малко пъстрите вехти издания. Ще видим. А ето, търся помощници. Искаш ли да помагаш?

"Новото образование" набира сили и критична маса. Видях се с нови "луди глави". И там яка работа ще пада, пак писане, че хората стават все повече и повече и чакат с нетърпение моя проект за закон. Ще излиза и една великолепна книга подсказана на издателство "Изток - Запад" от мен.

Ще бъде знаменита година. Имам да внасям ред в дела и документи в службата и във фамилията. Но първо и преди всичко и всичко ще си гледам семейството, моето семейство. Че до този момент все нещо "много важно", обществено или професионално беше на преден план. Само да сме здрави и ведри! Здрави и ведри! Всичко останало са подробности.

 


КРАТКО

 

 

Просто и ясно

 

 

06.11.2012 г.

Добре де, ето че сядам да пиша сам за простотата: кратко, простичко и ясно за всеки (като именитите автори така и не успяват...!). Кратко и ясно! И без амбицията да публикувам написаното където и да е, най-малко пък в някое престижно издание, че очевидно тя усложнява прекалено нещата.

Значи да разсъждавам за простотата като характеристика на едно послание, писмено или устно, и в общуването ни изобщо. Обаче в главата ми пак нахлуват разни странични мисли: "За едни простотата е едно, за други - друго. не мислиш ли, Павче?!". Така е. Ще намеря начин да го подчертая и да го обясня. Ще да има някаква стълбица, разни подходящи нива на сложност според комуникативните способности, културата и подготовката на въвлечените. Колкото и каквито да са те, една подредена приказка със сигурност ще е по-ясна от една разхвърляна. Съгласни ли сме?... Винаги! Тогава съждението ми ще е за структурирането, подредбата и класификацията на едно изложение. Ще подчертая още в началото, че говоренето за всичко е говорене за нищо (Дан и Чип Хейл!); че покриването "на всички възможни въпроси", "изчерпването на аргумента веднъж и завинаги" освен крайно самонадеяно е и невъзможно (Ръсел Ейков: "Изчерпателното обяснение на една система налага обяснението на... съдържащата я система. Тази ескалация очевидно е безкрайна!"). Оттук и вредата от една такава амбиция.

Към сложните неща трябва да се подхожда смирено: "О-кей. Признам си, че темата е толкова сложна, че силите ми едва ли ще стигнат за изчерпването й. Затова ще карам кротко и последователно, докъдето стигна, стигна. Ще гледам да съм възможно най-ясен, та други по-способни "изследователи" да ползват лесно моя труд, за да го доразвиват с радост." Това е! Ясен може да е само скромният комуникатор.

 


НОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 

мислителят

 

Класификация на процесите в образованието

 

 

 

13.09.2012 г.

Занимавам се много с Процесите в Новото образование.

Скоро ще стане ясно за какво служи тази хитринка.

 


КРАТКО

 

Истинските неща стават бавно!

 

 

29.10.2011 г. (публикувано със закъснение)

Пиша това под въздействието на едно представяне на Бернард Летаер на конференция за търсенето на пътища за оцеляването в кризата на Ирландия.

Държавата не е повече в състояние да преразпределя адекватно, т.е. в полза на цялото управлявано множество, финансовите ресурси събирани чрез данъци. Държавата е роб на хората с парите: банките, монополни или монопсонни индустриалци или доставчици на услуги - собственици на всички традиционни информационни канали. Дори политичеките избори, в които толкова вярвах преди 10-ина години, са се превърнали в едно надцакване пак единствено между хората с парите – ония горните.

Дълговата криза вместо да е криза между лукавия кредитор и нещастния кредитополучател - управник, хронически неспособен да харчи пари за смислени общественополезни дейности, е криза пак на хората от средна ръка, единствените плащащи още данъци. Еба ти оправията!?

Гледам какафонията в българските избори „2 в 1“, как те отвращават и малкото свестни, осмелили се да се занимават с нещо общественополезно (имам предвид избоните комисари), под контрола на некъдърни нещастници на важни постове в Централни и регионални комисии. Последните без съмнение са поставени там именно, защото са некъдърни и именно с цел да убиват всякакъв демократичен зачатък. Но... Що делать? Що делать? Предвид, че положението е такова, какво да правим? Какво да правя аз? Ето отговорът ми: продължавам по своя път за съграждането и тържеството на „Новото образование“. Да работя за ведрината и опазването на детския творчески порив. Само децата, пълноценното ново поколение, необременено с днешните ни предразсъдъци и болки, ще може да ни изкара от това положение. Само децата и никой друг! Ние възрастните така сме се оплели в проблемите, лъжите и дълговете си, че размотаването ни (говорейки за общото, а не за размотаването поединично) ми се струва невъзможно.

И ето, че Новото ми образование набира скорост. Като всички истински неща то не може да набере висока скорост и да натрупа голяма маса бързо. Крехкият му скелет не би издържал натоварването. Затова бавно. Бавно, но с постоянство и все в зададената посока.

 

 


системни мисли

 

Въведение в
"Петата дисциплина"

 

 

03.02.2012 г.

Превеждам "Споделената визия" - глава 10 от "Петата дисциплина" и пускам парче по парче във Форума на "Новото образование". Започвам да публикувам тук текстове, въвеждащи в теорията и практиката на "Системното мислене". С прочита им, вярвам, сам ще си отговориш защо те занимавам с тях, но нека и да ти го напиша: Системното мислене е начин да разбираш цялото и елементите му, и, не само според мен, е фундаментално за формулирането на смислена градивна позиция и действие по решаването на даден проблем. А аз нали все по решението на някой проблем умувам ...

*

"Петата дисциплина: Изкуството и практиката на учещите организации" на Питър Сенги (Peter Sengе) е книга (виж тук), която насочва вниманието ни върху колективния начин за справяне с проблемите - с помощта на метод, наречен „Системно мислене”, имащ амбицията да трансформира фирми и корпорации в учещи организации. Петте дисциплини представляват теории и методи за развиване на трите фундаментални предпоставки за ефективното учене:

1. поощряване на най-високите стремежи,

2. водене на смислен диалог и

3. разбиране в дълбочина на сложността.

Петте дисциплини, допринасящи за създаването на всяка една учеща организация и третирани в тази книга са...

-- продължението тук --


ПАРИЧНА ГРАМОТНОСТ

Към "Парична грамотност"

 

 

Парите трябва да работят за нас, а не обратното
 

Какво са парите? Имаме ли нужда от повече от тях, за да решим някои световни проблеми, или са парите причината за проблемите? Бившият банкер Бeрнард Летаер смята, че е второто, и илюстрира решението си: нов вид пари.

(Оригиналът на английски тук)

26.05.2011 г.

"Ти си нямаш понятие какво са всъщност парите!" Бeрнард Летаер е твърде фин и приятелски настроен, за да го каже така брутално, но тези думи предават най-точно посланието му: "Ако ти знаеше какво са парите, тогава щяхме да се погрижим да създадем заедно съвсем различна парична система."

Всичко се върти около парите. Това е повече от ясно. Това е ежедневното изживяване на всички граждани на планетата, различни от туземците в непрестъпната Амазонска гора. И това ежедневно изживяване е основно постоянната парична недостатъчност. Няма достатъчно пари да изпращаме децата си на училище. Нама достатъчно пари за болниците и за грижите за старите хора, живеещи все по-дълго. Недостатъчни са парите за почистване и поддържането на околната среда. Има колкото искаш работа за вършене, но няма пари тя да бъде платена. Та кой от нас не познава неприятното усещане да желае да допринесе за някоя благородна кауза, но да няма пари да го стори?! Ето, че Летаер предлага начин за заобикаляне на проблема. Обаче, за да го разберем, се налага да се потопим в дълбочина в истинската същност на парите.

Седнал на ръба на стола си Летаер ме пита: „Замисляли сте се някога за това, колко време прекарвате в изкарването на пари и в управлението и харченето на спечеленото? А колко често сте се замисляли за това, какво са парите всъщност? Вижте, ние влагаме огромно количество енергия и усилия в нещо, което разбираме очудващо малко... "И какво от това? - ще попитате. Какво я интересува рибата да знае, че плува във вода? Не са ли парите като водата - една даденост? Аз и вие не можем да я променим.”"

Летаер - професор по фирмена икономика и бивш банкер, клати отрицателно глава. Срещата ни става на остров Кортес в залива на Ванкувър, канадската Бритиш Колумбия, където той е заради една конференция по темата. „Именно това е разликата, казва. Водата наистина не можете да я промените, но парите да. Те не са Божие творение като водата. Ала ние сме забравили, че те са система, проектирана от нас, хората. Ето, аз вярвам, че тази система, който датира векове назад, е в основата на повечето от проблемите на нашето време. Добрата новина е, че с малка промяна на паричната система ние можем да допринесем много за решаването на голяма част от тези проблеми.”

Предложението на Летаер е да се въведат повсеместно, и паралелно със съществуващите национални валути, допълнителни парични системи. На базата на бартерния принцип, тези системи биха задоволили редица нужди и позволили размяната на стоки и услуги дори при отсъствието на „нормални” пари.

-- продължението тук --


ПОДАРЪК ЗА ТЕБ

 

Наръчник по Природно лекуване и живеене

 

 

Наръчник по природно лекуване и живеене

Петър Димков

 

 

сряда, 23.01.2013 г.

Скенирах още неща, този път започвайки от самото начало - от I том: 0-21 стр., 22-57 стр.

сряда, 12.01.2011 г.

Ето го новогодишният ми подарък за теб, скъпи читателю. Това са 50 страници от безценния оригинален "Наръчник по природно лекуване и живеене" на Петър Димков в 3 тома, издание 1939 г. Книга е преследвана и унищожавана безмилостно от болшевишкия режим, на власт след 1944 г. Ще рече, че от нея са останали единици (за сметка на многобройните й фалшификати). И ето, че една "единица", измъкната кой знае как от болшевишката клада и пропита още с пушека й, ме намира 60 години по-късно на кьошето на "Патриарха" и "Витошка" в София. За да ми каже нещо важно. Нещо много важно, може би жизнено важно - за изцеляването на тялото ми. За да може чрез него духът ми да се материализира и твори възможно най-пълноценно.

Съвестта не ми позволява да задържа за себе си този паметник на човеколюбието. Ето защо сега ти сервирам тези страници, а по-нататък ще добавям и другите, за да застигнат и изцелят и теб, и децата ти. Тези странички обясняват как да преобразиш живота си, посвещавайки всеки ден по 15 минути от времето си само на себе си. Гимнастика + измиване за 15 минути дневно, за да си здрав и пълноценен винаги! Изпитах го, работи безотказно!

Корицата на II том и от 4 страниците му са тук. Следващите 45 са тук.

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Aktualno.com

 

                   
Анализи и коментари от:

Либерален Преглед  

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Гласове

други връзки

                     
"Дружината":

"В беседката" на
Иво Инджев

"Записки на реформиста"
Радан Кънев

 

"Свободата"
Едвин Сугарев
 

 

       

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България
ДСБ

Новото образование - Официален сайт

Философия на ежедневието Форум "Образование" в Bglog.net

 

Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Обръщане на кирилица Инструментариум

 

Hosting MediaMaking

Последно актуализиране на 23.01.2013 18.40 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми