Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

Кой съм аз

НОВИНИТЕ ОТ

ДНЕВНИК НА
НОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

МОЛИТВА

 

 

ДНЕВНИК

сряда, 06.06.2012 г.

Вчера за първи път седнах да изпия чаша вино в градината си, придобила вече завършен вид. Голямо удоволетворение след здрав труд!

Ръцете ми говорят много за това, което ми се случва. В събота и неделя зприличват на отрудени земледелски ръце: със зелени резки от плевенето, пръст под ноктите (независимо от грижливото миене. С четка!), тук таме раничка, тук таме пукнатина, а кожата на дланите ми става като пергамент. Селянин! ;) Понеделник - вторник гледам да не си ги показвам много-много в службата, че ще си помислят... кой знае какво. От сряда нататък обаче започват да възвръщат префинения си вид под въздействието на почивката и крема за ръце.

Единственият оцелял "погрома" в службата слънчоглед (посаден още другия ден в градината ми) скоро ще цъфти. Висок е 1,70 м.!  κϊμ Δνεβνθκΰ

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари
 


постоянни РУБРИКИ

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование

:: Системни мисли

:: Малко е хубаво

:: Трафик

:: За циганите

:: Промяната

:: Петата дисциплина

:: Парична грамотност
 


всички МОИ

:: Доверие и действие

:: Общност и красота*

:: Поведението на социалните системи*

:: Българският - езикът на бъдещето

:: Образованието и смисълът на живота*

:: Будистка икономика*

:: Другата демокрация*

:: So what? (И какво от това?)

:: По-голям БВП – по-добро образование? – Нищо подобно!

:: За България, Италия, вярата и     благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: Българският път

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"

:: Град за всички*


Поръчай сега
 

 Предварително записване за "Пробуждане" - Книгата

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Разни кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


 

интервюTA и писма

:: До Мартин Заимов

:: До един "вълк единак"

:: За България, бъдете спокойни

:: До един реформист

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Хоризонт, януари 2011 г. (5Mb)

:: р. Хоризонт, юли 2010 г. (5Mb)

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


* Преведени автори

:: Ари де Гаус

:: Леополд Кохр

:: Джей Форестър

:: Джиду Кришнамурти

:: Ернст Шумахер

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Жак Тестар

 

 


Чантата с инструментите


Моята кутия
с инструменти

 


Препоръчвам горещо

За да остане природа!
За да остане природа

 

Новото образование
Новото образование


 

системни мисли

 

Въведение в
"Петата дисциплина"

 

 

03.02.2012 г.

Превеждам "Споделената визия" - глава 10 от "Петата дисциплина" и пускам парче по парче във Форума на "Новото образование". Започвам да публикувам тук текстове, въвеждащи в теорията и практиката на "Системното мислене". С прочита им, вярвам, сам ще си отговориш защо те занимавам с тях, но нека и да ти го напиша: Системното мислене е начин да разбираш цялото и елементите му, и, не само според мен, е фундаментално за формулирането на смислена градивна позиция и действие по решаването на даден проблем. А аз нали все по решението на някой проблем умувам ...

*

"Петата дисциплина: Изкуството и практиката на учещите организации" на Питър Сенги (Peter Sengе) е книга (виж тук), която насочва вниманието ни върху колективния начин за справяне с проблемите - с помощта на метод, наречен „Системно мислене”, имащ амбицията да трансформира фирми и корпорации в учещи организации. Петте дисциплини представляват теории и методи за развиване на трите фундаментални предпоставки за ефективното учене:

1. поощряване на най-високите стремежи,

2. водене на смислен диалог и

3. разбиране в дълбочина на сложността.

Петте дисциплини, допринасящи за създаването на всяка една учеща организация и третирани в тази книга са...

-- продължението тук --

 


НОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Изтегляне на книгата "Визия за Новото образование на България"Книгата, по която работих с други
5-ма души цели 9 месеца, е готова! Казва се

 

Визия за Новoто образование на България

 

Всеки можете да я изтегли от тук (след регистрация). Тук е съдържанието й, тук предисторията йПоканата ми е да си я изтеглиш и коментираш идеите й в нарочния форум, както и да поканиш свои познати и приятели да сторят същото.

 

 


ПАРИЧНА ГРАМОТНОСТ

Към "Парична грамотност"

 

 

Парите трябва да работят за нас, а не обратното
 

Какво са парите? Имаме ли нужда от повече от тях, за да решим някои световни проблеми, или са парите причината за проблемите? Бившият банкер Бeрнард Летаер смята, че е второто, и илюстрира решението си: нов вид пари.

(Оригиналът на английски тук)

26.05.2011 г.

"Ти си нямаш понятие какво са всъщност парите!" Бeрнард Летаер е твърде фин и приятелски настроен, за да го каже така брутално, но тези думи предават най-точно посланието му: "Ако ти знаеше какво са парите, тогава щяхме да се погрижим да създадем заедно съвсем различна парична система."

Всичко се върти около парите. Това е повече от ясно. Това е ежедневното изживяване на всички граждани на планетата, различни от туземците в непрестъпната Амазонска гора. И това ежедневно изживяване е основно постоянната парична недостатъчност. Няма достатъчно пари да изпращаме децата си на училище. Нама достатъчно пари за болниците и за грижите за старите хора, живеещи все по-дълго. Недостатъчни са парите за почистване и поддържането на околната среда. Има колкото искаш работа за вършене, но няма пари тя да бъде платена. Та кой от нас не познава неприятното усещане да желае да допринесе за някоя благородна кауза, но да няма пари да го стори?! Ето, че Летаер предлага начин за заобикаляне на проблема. Обаче, за да го разберем, се налага да се потопим в дълбочина в истинската същност на парите.

Седнал на ръба на стола си Летаер ме пита: „Замисляли сте се някога за това, колко време прекарвате в изкарването на пари и в управлението и харченето на спечеленото? А колко често сте се замисляли за това, какво са парите всъщност? Вижте, ние влагаме огромно количество енергия и усилия в нещо, което разбираме очудващо малко... "И какво от това? - ще попитате. Какво я интересува рибата да знае, че плува във вода? Не са ли парите като водата - една даденост? Аз и вие не можем да я променим.”"

Летаер - професор по фирмена икономика и бивш банкер, клати отрицателно глава. Срещата ни става на остров Кортес в залива на Ванкувър, канадската Бритиш Колумбия, където той е заради една конференция по темата. „Именно това е разликата, казва. Водата наистина не можете да я промените, но парите да. Те не са Божие творение като водата. Ала ние сме забравили, че те са система, проектирана от нас, хората. Ето, аз вярвам, че тази система, който датира векове назад, е в основата на повечето от проблемите на нашето време. Добрата новина е, че с малка промяна на паричната система ние можем да допринесем много за решаването на голяма част от тези проблеми.”

Предложението на Летаер е да се въведат повсеместно, и паралелно със съществуващите национални валути, допълнителни парични системи. На базата на бартерния принцип, тези системи биха задоволили редица нужди и позволили размяната на стоки и услуги дори при отсъствието на „нормални” пари.

-- продължението тук --


ДЕЙСТВИЕ!

 

Доверие и действие
За излизане от мрачното емоционално зацикляне


 

понеделник, 23.05.2011 г.

Един духовно извисен човек никога не се чувства, нито би се квалифицирал някога, като беден. Той никога не би се почувствал в нищета, защото се задоволява със съвършено малко, т.е. защото има мъдростта да каже "Стига ми това, което вече имам." Следователно, когато се извисим духовно, автоматически спираме да бъдем бедни. Това е единият от начините да изкореним бедността! Другият, който не изключва първия, е да имаме едновременно:

а) достатъчно качествена информация и

б) умения да я интерпретираме и разбираме правилно, и

в) умения да действаме адекватно за подобряване на положението си.

 

Тогава също ставаме мигом богати.

 В основата на това мое убеждение са следните 3-4 фундаментални, ала невидими за простото око, зависимости:

1. Разполагането с качествена информация е задължително условие за доверието между хората в една обособена общност - квартал, село, град, държава.

2. Доверието между хората в една обособена общност е задължително условие, за да разполага тя с  достатъчно пари. Механизмът е прост: паралелно с националната валута са в обръщение и добре функциониращи

3. "Локални" пари. За да работи добре договорът за локалната валута, хората трябва да му имат безрезервно доверие (виж публикацията ми “Какво са парите”). У тях не трябва да има и сянка от съмнение в това, за което са се договорили да бъде тяхна обща "разменна монета".

4. За да има ефективно действаща локална валута, освен доверието в "договора", е нужно на местния пазар да има и достатъчно разнообразни стоки и услуги за размяна благодарение на този договор. (Внимание! Долнокачествената информация освен, че намалява доверието между хората (виж т.1), ограничава неимоверно разнообразието на предлаганите  стоки и услуги, защото стандатризира нагласите, т.е. плановете, на производителите.)...

>> цялото тук >>

 


ПОДАРЪК ЗА ТЕБ

 

Наръчник по Природно лекуване и живеене

 

 

Наръчник по природно лекуване и живеене

Петър Димков

 

 

сряда, 12.01.2011 г.

Ето го новогодишният ми подарък за теб, скъпи читателю. Това са 50 страници от безценния оригинален "Наръчник по природно лекуване и живеене" на Петър Димков в 3 тома, издание 1939 г. Книга е преследвана и унищожавана безмилостно от болшевишкия режим, на власт след 1944 г. Ще рече, че от нея са останали единици (за сметка на многобройните й фалшификати). И ето, че една "единица", измъкната кой знае как от болшевишката клада и пропита още с пушека й, ме намира 60 години по-късно на кьошето на "Патриарха" и "Витошка" в София, за да ми каже нещо важно. Нещо много важно, може би жизнено важно - за изцеляването на тялото ми, за да може чрез него духът ми да се материализира и твори възможно най-пълноценно.

Съвестта не ми позволява да задържа за себе си този паметник на човеколюбието. Ето защо сега ти сервирам тези страници, а по-нататък ще добавям и другите, за да застигнат и изцелят и теб, и децата ти. Тези странички обясняват как да преобразиш живота си, посвещавайки всеки ден по 15 минути от времето си само на себе си. Гимнастика + измиване за 15 минути дневно, за да си здрав и пълноценен винаги! Изпитах го, работи безотказно!

Корицата и първите 4 странички са тук. Следващите 45 са тук.

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Aktualno.com

 

                   
Анализи и коментари от:

Либерален Преглед  

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Гласове

други връзки

                     
"Дружината":

"В беседката" на
Иво Инджев

"Записки на реформиста"
Радан Кънев

 

"Свободата"
Едвин Сугарев
 

 

       

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България
ДСБ

Новото образование - Официален сайт

Философия на ежедневието Форум "Образование" в Bglog.net

 

 Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица ... Инструмен-
тариум

 

 

 

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми