Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

Кой съм аз

НОВИНИТЕ ОТ

НОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

МОЛИТВА

 

 

ДНЕВНИК

петък, 11.06.2009 г.

Снощи се разходих до Венеция. Каква красота само! Колко много туристи! Какви грейнали лица! Сега там е най-хубавият сезон, ... ала аз се радвам прекалено рядко на тази чудна красота (може би, защото е прекалено близко?! ... Глупава работа). А венецианците са хора странни. Представи си, островитяни :)
 
към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари
 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: So what? (И какво от това?)

:: За България, Италия, вярата и     благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"

:: Град за всички*


Поръчай сега
чрез този формуляр

 Предварително записване за "Пробуждане" - Книгата

или чрез имейл на
пощата ми

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "Кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


 

интервюTA и писма

:: До един реформист

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)


* Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Чантата с инструментите


Моята кутия
с инструменти

 


Препоръчвам горещо

За да остане природа!
За да остане природа

 

BGVelikden
Българският Великден
 


Новото образование


 

 

Българско парти в Милано

 


КНИГАТА

Предварително записване за "Пробуждане" - Книгата

 

Книгата
"Пробуждане"

 


петък, 12.06.2009 г.

Вече всичко е готово. Ще отиваме на печат!

Резултатът от работата на коректора и художниците е зашеметителен! Великолепно!

Събрани на едно място, почистени и подредени, илюстрирани, моите статии съставляват наистина нещо смайващо хубаво. А и контрастът с всичко това наоколо, го прави изключително и уникално. Чиста проба светлина! Ето тук Въведението.

Книга "Пробуждане"
Тази книга е сбор от по-значимите ми публикации в www.probujdane.com от 2002 г. до днес. Тя съзрява 7 години и представлява продължителен и продължаващ разговор с теб, читателю, т.е. ти си ми съавтор. Без твоята благодарност "за прямотата ми" и без доверието ти в мен, съдържащо се в твоите коментари, въпроси или в едното ти минаване при мен, немирните ми мисли едва ли биха добили някога такава форма.

Написаното тук е Павел Лазаров. Нито повече, нито по-малко! Това съм самият аз,  голите ми мисли през годините неща писани заради нуждата да ги напиша много преди да ми хрумне идеята да ги събера в книга. Едва с подреждането им точно в този вид откривам, че очертават един изминат път: от гневните мисли на един младок, през някои важни прозрения за същността и смисъла на всичкото, до откриването на самия себе си и пробуждането всъщност. Но това истинското, а не онова, за което си мислех в началото: Ето ме н мене, събуденият, който ще раздруса заспите! Нене. Пробуждането е нещо друго, но го разбрах съвсем скоро (да не кажа вчера). То е пътят ми от увереността, че има нещо сбъркано съвсем в основите на този ред и тези отношения, до ентусиазма ми от великолепието на съвършеното Цяло. То е светлината, която, вярвам, ще откриеш сам в следващите страници.

Наложи се да включа тук и 3 преводни статии на индиец, чех и колумбиец, защото не бих могъл да ги пропусна без да прекъсна цялостната си емоционална нишка и защото съдържат важни указания за пътя ни от тук нататък нарекъл съм го Българският път.

Под заглавието на всеки един от текстовете съм означил и датата на публикуването му, защото тя е много важна и показва периода, за който се отнася. Без нея еволюцията в настроението и стила ми би била трудна за декодиране и разбиране.

 

Книгата ще излезне от печат през месец август (не успях да смогна за на 25 май, както бях обявил преди време). Цената й - 12-14 лв.

Официалното й представяне пред публиката ще бъде най-вероятно през септември (отново, плановете ми за 31 май в Русе не се реализираха).

 

 

Поръчки приемам от сега чрез този формуляр или
чрез имейл на
пощата ми

 

 

 


ПИСМО

Евала!
"Пътят" в еднa кореспонденция със земляк от Германия

 

 

Малечко,
 

Евала и за стила, и за приказката, и за мисълта и анализа ти в коментарите ти под статията във в."Сега"! Прав си ... за повечето неща. Естествено с не мога да се съглася с всичко, което казваш, но не това е главното. Главното е да открием какво можем да направим ние сега, предвид, че така седят нещата.

 Имам сайт, на който публикувам мои разсъждения за живота, за света и България. Смея да твърдя, че съм стигнал до някои много важни изводи и че съм близко до формулирането на ясна идея за Българският път. Той е всичко друго, освен следствие на далновидна официална политика - политиците са ... това което казваш ти. Политиката също. Това е покана да ми дойдеш на гости.

Надявам се гледната ми точка ти допадне (защото, честно казано, припокрива твоята от форума) и да поддържаме някаква връзка.  Без да планираме грандиозни неща, хубаво е да знаем, че ние, будните българи, не сме някакви самотни идиоти, ами сме все повече и повече, и че нещо положително се случва напук на криминалното статукво.

Не се чувствай в никакъв случай задължен да ми отговаряш.

Бъди здрав и силен! Сърдечни поздрави

Павел

***

Здравей Павел,
 

Бързам да ти пиша един коментар относно това, кой ще оправи България. Да, българите. Прав си, но мисля, че българите извън България могат много по-лесно да го направят, отколкото тези, които са там, поради една проста причина. Тя е, че там човек много по-трудно се бори и много по-лесно се отпуска на течението и поддържа статуквото. И това е така, според мен, защото там инициативния човек (по презумпция един от тези, които ще оправят България) много по-трудно вирее. Натиска го средата и в един момент се  отказва да се бори, просто се примирява ... вижда че усилията му са напразни.Отвори/ Затвори

 

Точно затова тази социална енергия за промяна вътре в България е много по-трудно да бъде използвана, отколкото тази на тези като нас, които са отвън. Тук  знаем, че много неща зависят от нас самите, затова и сме много по-склонни за промяна, и имаме желание за такава. По-друг начин казано (в духа на текстовете ти за образованието), по-свободните деца по-лесно предприемат нещо, защото знаят от собствен опит, ЧЕ ТЕ САМИТЕ могат да бъдат двигател на промените, а не нещо отвън. Т.е. говорим за личната активност, която много от хората,  напуснали България, имат и това е много по-силна социална енергия, отколкото пасивната инертна маса на повечето българи живеещи в България. Изобщо темата тук е  много дълга, но мисля, че знаеш за какво говоря.

Иска ми се да разбера какво е това твое усещане за това, че  българите сме различни и уникални. Може би наистина Златният век не е бил напразен? 

Ще ти пиша още много, надявам се само да не ти досаждам. (Нали  пишеш, че се радваш на всяко мнение.) Иначе и аз искам да помагам обаче ОТ ТУК. Темата за завръщането е една мнооого дълга и лична, та затова не ми се иска  да я засягам.

Поздрав и очаквам с нетърпение няколко реда

Малечко

20.06.2007 г.

 

П.П.

В деня на изборите, когато царя победи, аз и семейството ми се  върнахме в България след 1-годишен престой в Милано.Не се върнахме по икономически причини. Просто проекта по които работех не беше някак перспективен за мен професионално, та за Италия и Милано може със сигурност много да говорим, също за и  против емигрантството и живота в чужбина.
 

* * *

 

Много се радвам на положителната ти реакция на моите ... виждания, Малечко. Пожелавах си именно такъв отзвук. И ти благодаря! :)

И така, по коментара ти за по-голямата сила и ентусиазъм на нас, забегналите, отколкото на хората в България -  прав си. Не се бях замислял, но вече започвах да усещам нещо такова, не без твоя помощ (с написаното в Сега).

Вярвам, вече си разбрал, че аз съм много по усещанията. Що се отнася до онова, че  българите сме различни и уникални това е усещане, но и вяра. Избор! Откъде идва? Преди не знаех, но си намирам постоянно потвърждения, които идват от различни и най-неочаквани места. Ето основните:

 

        1.  България има най-благодатната земя в Европа. Едва ли знаеш, но естествено-плодородната почва в Европа изчезва. Ето какво намирам днес в един официален документ на Европейската комисия:

  • 12% от сушата на континента е обект на водна ерозия, 2% са обект на вятърна ерозия;

  • на 45% от европейската (ЕС) земя й липсва достатъчно органична материя - хумус;

  • от 18 до 38% от земите са обект на прекалено уплътняване;

  • 9% са покрити с бетон или асфалт, т.е. са непромокаеми, и този феномен ще стигне скоро 15% .

В България няма такова нещо. Просто ние сме малко. Ние сме на предпоследно място в Европа по плътност на населението, а и тенденцията е все такава. Което означава, че гъза да си скъсаме, и ако ще продажните Кобурги, Догановци, Станишевци, да са не 3-ма ами 3.000, и половината народ да са дървосекачи, не можем да стигнем европейците в близките 100 години по критерий Унищожаване на земята. Това е статистически невъзможно, а ще има и отпор, защото ...

 

         2.   Новата българска интелигенция ние придобиваме изключителна сила от ден на ден. И още, формирането на новата българска интелигенция става в момент, в който лъжите за демокрацията са очевидни. С толкова много информация на разположение един мислещ и търсещ човек стига неизбежно до изводите, че демокрацията не работи. Аз и ти помним и времената на тоталитаризъм, и това ни прави невероятно силни, защото знаем много. Мен и теб вече никой не може да ни излъже лесно. Ако не ми вярваш, огледай се какво става около теб в Мюнхен. Колко са човеците, които са толкова ... осъзнати и толкова търсещи и знаещи? ( Мене колегите са ме кръстили Философа  :)  )

Ние търсим, борим се, опитваме се. Бъркаме и се поправяме, и се учим. И ОТКРИВАМЕ фантастични неща! Неща, за които западняците не се замислят вече, но които са есенцията, същността, смисъла на Всичкото. (Видя ли главното В?) Това е от разнообразието на битието ни.
 

         3.   Най-опасната запомнена ерес, т.е. непочитане на нечия власт и авторитет, е родена по българските земи. Това е богомилството. Преди него е бил Орфей с орфеизма си, но там е смесица от история и митология. И все пак тук, в България. Има някаква цикличност в нашето неподчинение. Разбираш ли, че сред нас са и 400.000 цигани, който както и да ги третира, пак ще си останат такива анти-системни. Това са антитела на системата, която познаваш от Милано и Мюнхен. Това са хора без поглед към бъдещето, защото се ограничават да живеят ДНЕС. В някои източни култури това е определението за мъдрост. Но ако циганите не са ти много симпатични,  остави този довод.
 

         4.   Българският е езикът, на който децата се научават да четат и пишат най-бързо. Информацията ми е с източник Ради Панайотов на http://panaiotov.hit.bg и не е проверена, но на мен проверки не ми трябват. Ради е истинска находка! Той пише още ...

"... За особения потенциал на българския език говори и следното (което Вселенският закон за неунищожимостта на информацията няма да позволи да остане още дълго в секретните архиви).

Известно е, че след 5 - 6 последователни превода на различни езици даден текст изцяло променя смисъла си. През 60-те години в САЩ е бил организиран колектив от специалисти от различни страни за работа по технически проект. Практиката сочи, че и в такива случаи, колкото и добре да се владее даден общоприет език, комуникацията е затруднена и информацията също се изкривява. В тази връзка решили да установят, кой е езикът, при който информацията остава най-непроменена. За целта изследвали около 200 езика, поръчвайки на специалисти преводи на един и същи основен текст. След всеки превод се извършвал обратен превод на изследвания език за сравняемост. При най-издръжливите езици информацията се изгубила към 15-ия превод, подобно на играта развален телефон. А българският език понесъл близо 70! ..."

Ради Панайотов на http://panaiotov.hit.bg

 

5.   Има един метод за обучение на деца и възрастни, който съкращава времето за научаването на повечето материи от 5 до 10 пъти, а на някои други, като чуждите езици и четенето, до 20 пъти. Казва се Сугестопедия и е формулиран от Д-р Георги Лозанов преди 40 години

"Сугестопедията е метод на скритите до сега у нас резерви на личността.

Резултатите са толкова неочаквано положителни, че надхвърлят многократно всички други методики, както и експертите на ЮНЕСКО посочиха. И при необичайно положителните допълнителни ефекти на методиката - спокойно можем да кажем, че всъщност се работи в областта на резервите на личността, непознати до сега.
А задължителната за методиката подчертана истинска хуманизация на обучението и на взаимоотношенията в групата - създават надежди за нова култура в обществото - сега и в бъдеще. Защото без тези хуманистични взаимоотношения, без тази нова култура - няма нови свърхрезултати. Това е един положителен "капан" на природата ..."

Лозанов Г. 2006 г. Сугестопедия. Десугестивно обучение

 

Видях с очите си официален документ на ЮНЕСКО (датиран декември 1980 г.), който препоръчва незабавното стартиране на курсове за обучение на учители по този метод. Лозанов обаче е арестуван на път за Ню Йорк, малко след излизането на тази препоръка. Курсовете така и не  стартират, института на учения е унищожен, а той самия натирен да прави наука в едно софийско мазе ... :(

Ти представяш ли си какво щеше да стане, ако препоръчаното от ЮНЕСКО беше реализирано? Представяш ли си какво може да стане сега, ако този метод бъде въведен повсеместно?
 

6.  И към края на този ... непълен списък от аргументи, ето най-важният от тях: така съм решил аз!

Може и да ме помислиш за луд, но аз не се съмнявам ни най-малко в светлото бъдеще на България и българите. Така съм решил, така ще стане! Това е изборът ми и нищо друго няма значение! Тази постановка е една от последните ми открития всичко онова, което избирам за бъдещето се реализира. Без нарочни усилия. Става и толкоз.

Дори да се сепнеш от последните ми думи, позволи ми да продължа да живея комфортно в лудостта си.
 

7.   Ето и последният: ти ще помагаш. :))) 
Работата ми по реализацията на горното ми решение ми доставя истинско удоволствие и не ми коства и минимално усилие (за жертва да не говорим). Получава се спонтанно и се получава много хубаво!

 - - -

Изписах почти 3 страници, Малечко, а исках да ти нахвърлям накратко за какво става въпрос ... ;)

За емигрантските въпроси няма да говорим. Съгласявам се с теб - нещата са лични, а и няма какво толкова да обсъждаме човек за това е свободен, за да избира.

За Милано не ми се говори много. Докато учех там не съм се забавлявал изобщо. Като започнах да работя, започнаха да ми се сгромолясват и последните илюзии относно хуманността на капитализма, благоденствието и оцеляването на човешкото достойнство.

Как ще стане това с учебниците за 5-ти клас? За сега не зная точно.  Но разбирането в дълбочина на мястото на запетайката в едно изречение ми се струва едно добро начало (Видя ли какво съм написал по темата?). Поне няма да бъркам пунктуацията в моите учебници ;)))))) 

Знаеш ли, събудих се с една идея (А първата ми идея за деня е винаги гениална! ;) ) : предметът Български език такъв, какъвто е в момента, е убийствено недоразумение! Той няма основание да продължава да съществува. Ще го разчленим на четене, писане и говорене/ обсъждане, както е в Холандия. Учебните програми по Български език и литература (БЕЛ) запращаме в кофите за боклук, където трябваше да са отишли отдавна.

 

Хайде да приключвам вече. Ще държим връзка ..., ако не съм те изплашил прекалено много, а?  ;)

 

Очаквам отзиви.

Сърдечни поздрави  :)

 

Павката

* * *

 

Здравей Павка,
 

Изобщо не си ме уплашил, хората които променят света са поне малко ... "луди", а може би и трябва да бъдат такива.

Със сигурност ще поддържаме контакт, а дано и аз (а и жена ми) можем да бъдем в полза на България!

Ти си се съсредоточил в образованието, а аз вярвам че много повече усилия трябва да се положат в семейството не само за децата, а изобщо. Но и това е дълга тема, за която мисля да ти пиша по-нататък. Изобщо промените трябва да са в различни посоки (аспекти), за да е максимално въздействието.

Наскоро много ми хареса подхода (не само целта) на една благотворителна организация, а именно с много малко средства ефектът да е толкова голям и това е тук  http://www.smiletrain.org/site/PageServer. Много простичко като идея, но ефектът е невероятен. Та ми се ще и ние, ако можем така. Не казвам да си минимизираме усилията, а да търсим начини за най-голямо въздействие.

За Милано си прав, маи и аз не държа много да си спомням, макар че не съм останал с лоши впечатления.

 Със сигурност сте поддържаме връзка, аз искам да включа и жена ми в нашата дейност (това е една друга тема) но това предполагам сте става бавно (нали хубавите неща стават бавно?)

 

Поздрав най-сърдечен

 

Малечко  ;)

22.06.07 г.

 


Новото
образование

Към тема "Новото образование"


Дебатът за Новото образование
Вместо пожелание за "На добър час!"


 

15 септември 2008 г.

Разхвърлял съм из вкъщи всичките си разпечатки и записки, добавящи по нещичко в рисунката на образованието. От една папка и купищата листове сега ще се получат 4 папчици, озаглавени:

1.      Мои схеми

2.      Финландия

3.      Фирмени архитектури

4.      ...? ...?!

Гледам четвъртата и се чудя как да я нарека ... Съдържа нови и стари документи на ЮНЕСКО за качеството на образованието. В тях преди 4 години за първи път  видях  някакъв опит за графичното му изобразяване.

***

Образованието, образованието! Удивително е, как още не сме разбрали що е това нещо! Супер удивително е, че още не знаем почти нищо за задължителното,  доминиращо живота на нашите деца поне от 6-тата до 14-тата им година!?

И какво е задължително за всяко българско дете до 14-тата му година? Ходенето на училище? И с какво това му помага да расте пълноценно и ведро? ...?! Дори да успеем да намерим някакъв смислен отговор на последния въпрос, ще сме изминали само половината от пътя до пълното разбиране на образованието. Ще ни остава частта за ползите за обществото и човечеството изобщо. До този момент ние за тези работи не сме се замисляли и не ги знаем[1]. Говорим повече за организацията и финансирането на образованието, отколкото за ученето и научаването - за допълнителните знания и умения, което то би трябвало да дава.

И така, от нас се изисква да пращаме децата си на училище без обаче да знаем защо и какви са ползите от това. Правим го по инерция понеже така правят всички. ...!? Ние, хората на България, българското общество, още не сме отговорили изчерпателно и ясно на основния въпрос Кои са целите на образованието?, а то е задължително в тези бурни времена. Задължително е да знаем накъде отиваме и накъде бутаме децата си ежедневно, но не го знаем! (И може би и затова сме именно там, където сме?!) А децата ни се подчиняват все по-малко и по-малко.

Всъщност, кое ни кара да мислим, че имаме право ние, възрастните, а не те? Кое ни кара да се възмущаваме от факта, че други 14.000 момчета и момичета са изоставили училището тази година? Защо близо 14.000 семейства са счели ученето за безсмислено (аз на тезата за непосилното не вярвам)? Къде е причината? Пита ли ги изобщо някой? .. А да, статистиката ... - семейни били причините ... Но защо семейните причини са предпочитани пред училището? Ето това наистина никой никого не е питал, нито пък някой е питал безотговорните родители какви мислят, че са ползите от ходенето на училище за малките.

Едно е сигурно, наказанията - глобите, отнемането на децата от нехайните родители - сами не ще върнат малките в училище. Негативните стимули не са работели никога, а и държавата със сигурност ще е много лоша мащеха, както го е доказвала многократно. Освен това по настоящем България не разполага с механизми и структури за отглеждане на отдалечени от родителите им деца. Може пък да е дошло времето да ги създадем, но това трябва да стане далеч преди въвеждането на такава най-крайна санкция.

Нещата, които ще върнат децата в училище, са други. Това са:

  • убедеността на родителите и общностите, към които се числят, че то е полезно не заради безплатните си кифли, ами за пълноценното развитие на децата им, и

  • желанието на малките радостта от великолепните ежедневни открития и научаването на куп полезни неща.

Обществото ни и всичките му обособени общности, ние(!) първо трябва да сме убедени, че има смисъл. Когато сме сигурни, че, пращайки децата си на училище, им правим добро; че там живеят ведри и растат силни, че учителите са Учители, че ученето развива естествените им заложби, вместо да ги убива! Тогава да! Тогава и деца и родители ще сме щастливи и през ум не ще ни мине да изоставим училището. Тогава да! ... А до тогава?


 

 

[1]  За всички ни е ясно, че писането, четенето и математиката отдавна вече не изчерпват темата.


 

Още по темата в "Новото образование"


 


КРАТКО
 

Към тема "Кратки"
Н
ужда от нещо светло

 

17 юли 2008 г.

Въртя се из интернет и се суча. Мотая се и чета едни ми ти ... такива новини ... Ум да ти зайде! И ми се повдига. Тягост!

Не от новините всъщност, ами от мръсотията, дето откриват: измами за милиони, инфлации, неграмотност, омраза, лъжи и контро-лъжи, политици нарочени за покровители на престъпници, престъпници нарочени за покровители на партии, спонсори, журналистки, боклукджии и генерали. И едни ми ти такива ... нови партии на същите тези мръсници. И едни ми ти такива декларацийки с пожелателни обяснения на държавен глава, нагазил здравата в лайната този път. И една стрина, дето се мисли за премиер. И един премиер, дето се мисли за ... (За какво ли се мисли? А дали мисли нещо изобщо?!) Пари, дето не пристигат, и пари, дето ще ги връщаме. И пари дето са в излишък, но ги харчат за ... федерацията по автомобилизъм, докато учителите изнемогват. Курорти вместо природа и перачи на пари вместо курортисти. Министри обслужващи мафията, мафията подчиняваща държавата. Възможно ли е всичко това да е истина?!! Абе, накъде вървим, бе?

- Накъде вървим, накъде вървим. Все нататък, Павче. Откакто сме тръгнали, все нататък вървим. Нататък, накъдето гледаме. Точно нататък и на никъде другаде! Пътуваме 20 години в един раздрънкан трамвай, чиято посока не знаем, и псуваме. Обаче се спукваме от смях, че румънците заявили пред цял свят своята. Спим. Още спим ...

- Спим, ... но не всички, повярвай ми!

Понеже не намирам нищо положително и ведро в цялото това бунище от новини, а имам неистова нужда(!), ето че си се прибирам тук, в моя сайт, и си препрочитам някоя друга "стара" публикация. И ми става хубаво, и топло: "Ето го положителното, Павче! Ти!". Аз! "Сполай ти, човече! Бъди здрав и все така светъл!" - казвам си и си благодаря.

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

                     
"Дружината":

"В беседката" на
Иво Инджев

"Записки на реформиста"
Радан Кънев

 

   

 

       

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България
ДСБ

Новото образование - Официален сайт

Философия на ежедневието Форум "Образование" в Bglog.net

 

 Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица ... Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми