Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

Кой съм аз

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

четвъртък, 03.04.2008 г.

Хазяинът се вживя прекалено много в ролята си градинар.

В събота ме събуди писъкът на моторна резачка, отнесла вече половината от дърветата около настоящия ми дом. Сега слънцето ще влиза необезпокоявано във всичките ми прозорци. Мъчно ми е за хубавите дървета ... Но какво да се прави!? ... Докато съм под наем ще е така.

Интересна е мотивацията на хазяина. Иска да си постригва тревата с косачката през уйкендите (далеч от жена и деца!). Дърветата правели сянка и пречели на тревата да расте както трябва. ... ?!.към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари
  

Какво да е заглавието на книгта ми?
Пробуждане. За Италия, България, вярата и благоденствието
За Италия, България, вярата и благоденствието
Пробуждане
Емигрантско верую
Време за "Пробуждане"
резултати


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: So what? (И какво от това?)

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"

:: Град за всички*


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "Кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)


* Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

За да остане природа!
За да остане природаBGVelikden
Българският Великден
 


 

Българско парти в Милано

 


образование

Към тема "Новото образование"


Новото образование - цели

Какви са целите на образованието и каква е основната му цел

 

22 март 2008 г.

Понеже ми е трудно да излезна с една цялостна академична публикация, пак само ще споделям какво мисля, какво чувствам и на какви чудни неща попадам в търсенията си. Ще ти ги сервирам тук с надеждата да намерят при теб по-благодатна почва, па да се развият.

Търся начин да изразя схематично елементите на моето Ново образование. В търсенето си на модел из интернет попадам на различни "схеми на образованието". Но всичките говорят за различните образователни степени - за разните му етапи - в Дания, Ирландия, Швеция, Финландия, Хонконг. Не намирам схема на елементите на образователната система. Нали е система? Кои са елементите й? Аз си представям някои (изброените малко по-долу), но това едва ли са всичките, ами другите? А как са свързани помежду си? Как са подредени? Кой от тях е толкова силен, че да повлияе на всички останали? Кой е незначителен?

Зная, че в образованието със сигурност намираме различни видове дейности: административни, педагогически, възпитателни и учебни. Но играят важна роля и цялостната образователна политика, и подготовката на учителите, и отношението на родителите, и културната среда. Важни са финансовата рамка и конкурентноспособността на учителската професия; характеристиките на пазара на труда; качеството и цената на учебните материали и наличността на достатъчно детски градини; международните проекти и натискът на обществеността; отношението на родителите, силата и похватите на местния бизнес; настроението на жената на местния деребей и самочувствието на кмета. Много неща! Как да ги нарисувам обаче на един лист хартия? Как да илюстрирам влиянието на всяко едно от тях върху всичкото? ... ?

Елементите на Новото образование са тук, в главата и в бумагите ми, но са много разхвърляни. Трябва да ги подредя и да ги представя ясно. Събрал съм цяла една библиотека с книги, с доклади, статистики и статии от широкия свят. Довчера се питах що е качествено образование, а днес се усещам, че дори не зная що е образование! Нямаме еднозначно определение за образованието и не знаем каква е основната му цел. Като си говорим за образование едни разбират едно, други - друго, трети - трето. А искаме образованието ни да върви?! Ето какво ще направя вдъхновен от един много хубав хонконгски документ от 1993 г., ще напиша аз определението на основната цел на образованието. Ето го тук

 

Основната цел на училищното образование е, първо, да запазва и развива детския творчески порив така, че всяко дете да живее пълноценно и придобива с радост допълнителни знания и умения, и, второ, да формира самостоятелно-мислещи и социално отговорни личности, които се отнасят към живота с ведрина и ентусиазъм, и проявяват значителен обществен ангажимент.

 

Ве-е-е-е-е-еликолепно!  :)

Благодаря ти Боже!

 


образование

Към тема "Новото образование"


Писмо до един (друг) учител

 

 

 

23 февруари 2008 г.

Някъде в края на октомври 2006 г. получих едно мило писмо от поредната учителка. Отговорих й веднага, ала днес попадам отново на тази кореспонденция и я намирам за удивително актуална и добавяща важни елементи към визията ми за Новото образование. Ето я тук на твоето внимание.

***

 Писмото на Е. Петрова (променям името и фактите разкриващи идентичността й):


Здравейте, Павел,

 

Много се чудех дали да ви безпокоя с тези редове, но все пак желанието ми да ви поздравя надделя.

Попаднах случайно на вашия сайт и истински се впечатлих от отношението ви към третираните от вас теми. Най-вече ме впечатли уважението ви към учителската професия.

Аз съм учител по немски език и в момента се намирам на езиков стаж по програма Коменски в Ерба (Италия, бел. П.). В България съм изпитвала винаги някакъв комплекс по отношение на професията си - никой вече не я уважава. А за мен и съпруга ми, който също е учител (по философия), тя е просто мисия. За съжаление, вследствие на безброй трудности, и ние започваме да се питаме има ли смисъл.

 Хора като вас вярват, че има, ето защо искам да ви поздравя. Накарахте ме да се чувствам не толкова самотна в мислите си и във визията за света.

А относно сайта ви - не мисля, че е продукт на суета (виж текста ми "Кой съм аз", бел. П.). Мисля, че и вие като нас търсите съработници, съмишленици.

 

Поздравявам ви сърдечно

Е. Петрова

***

 

Здравейте г-жа Петрова,

 

Много се радвам, първо, да ви доставя мъничко оптимизъм и, второ,  да намеря още един съмишленик и, защо не, добър съветник. Аз от даскалуване разбирам малко, но достатъчно, за да съм наясно, че вашият е най-важният труд - вие сте в състояние да изваете или унищожите една личност, докато всички останали сякаш са се специализирали само във второто. (Моля да ме извинят  политиците, военните, бизнесмените и индустриалците, и особено много  „духовниците”. )

Моля ви, не се двоумете да ме „притеснявате” с коментар, въпрос или идея по познатите ви вече теми. Те, освен че ще ми бъдат много полезни, ще са и храна за моя ентусиазъм. ...

...

>> цялото >>
 


ЗАПЕТАЯ

Запетая в "Пробуждане"

 

Запетайката – защо
Увод на бъдещата ми книга

 

 

понеделник, 23.04.2007 г.

Ползата от правилната употреба на препинателните знаци е недостатъчно  обяснена в училище – учениците не разбират и недоумяват: „За какво ми е всичко това?!”. Тази книжка е отговор на частта от този въпрос, отнасяща се до запетайката. Тя има претенциите да ти помогне да разбереш в дълбочина и веднъж завинаги  за какво ти е тази запетайка.

Ще стане дума за това, в кои случаи се поставя и в кои не; пред какви думички да и пред какви не; какви части на изречението огражда и какви части на изречението разделя, и защо. Защо да я поставяш тук, а не там? Защо изобщо да я поставяш? Какво ще се случи ако не го сториш? До каква степен си свободен да избираш?

*

Моят първи контакт със запетайката беше някъде към 5-6-ти клас. В съзнанието ми, както и в съзнанието на всичките ми връстници, вярвам, тя е свързана завинаги с един съюз – че,  и с едно местоимение – който, и неговите различни форми за род и число. Понеча ли да напиша че или който, в главата ми светва червената лампа „Запетайката!”. За жалост този автоматизъм е сбъркан! (Такива са до един автоматизмите, създавани в училище!) Той е плод на зазубряне, на повърхностно разбиране, свеждащо всяка по-обширна тема до две-три лесни, но очевидно недостатъчни правила. ...

...

 

>> цялото >>

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието Форум "Образование" в Bglog.net

 

 Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица ... Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми