Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

Кой съм аз

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

понеделник, 10.03.2008 г.

Седмицата започва ... дъждовно - пролетна работа. С повишаването на температурите се раздвижва и кръвта ми, смръзнала се бедната от  лепкавия тукашен студ. Тази зима ми беше много тежко.към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари
  

Какво да е заглавието на книгта ми?
Пробуждане. За Италия, България, вярата и благоденствието
За Италия, България, вярата и благоденствието
Пробуждане
Емигрантско верую
Време за "Пробуждане"
резултати


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: So what? (И какво от това?)

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"

:: Град за всички*


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "Кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)


* Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

За да остане природа!
За да остане природаBGVelikden
Българският Великден
 


 

Българско парти в Милано

 


ВЕДРИНА

ведрина


Прошка

 

10 март 2008 г.

Прощавай, скъпи читателю! Първо, че ти искам прошка с един ден закъснение, след това, за всичко останало. Прощавай.

Понякога може да изглеждам груб, но всичко е от добро чувство и с едно желание - да те жегна, да те раздрусам, пък да те събудя и да сътворим заедно бленуваното бъдеще. (Сам е по-трудно, знаеш.)

Моля те, прости и прощавай час по-скоро на онези ... лошите. Това е много важно, защото ще те освободи тутакси от всичката чернилка насъбрана в сърцето ти. Започни начисто - с вяря и любов! Само с вяра и само с любов! Направи го заради мен, ако не заради самия себе си! Опитай поне. И ми кажи как се чувстваш. (Но аз съм сигурен, че зная: прошката е освобождаване и благост.)

Опитай!

 


образование

Към тема "Новото образование"


8 въпроса, 8 отговора

в допитването на Комисия на европейските общности,
в "Работен документ на службите на комисията училищата през 21-ви век"

 

24 февруари 2008 г.

Ето какво отговорих на Европейската комисия по образованието през месец декември, стимулиран от тяхната нарочна анкета.

*

Въпрос 1: По какъв начин могат да бъдат организирани училищата, така че да предоставят на всички учащи пълна гама ключови умения?

Училищата трябва да са многофункционални комплекси, включващи задължително градина, спортна площадка, хореографска зала и различни работилници. Ключовите умения ще бъдат усвоени добре тогава, когато преподаденото в час е приложено същия ден в практиката - в някоя от работилниците или оранжерията.

Налага се да направим усилия, за да включим всички сетива на децата във възприемането на знанията. Не само зрението и не само слуха! Основните предмети, изискващи голяма концентрация, трябва да се редуват задължително с предмети по творчество или физкултура, които дават воля на свободния детски дух.

Да намалим или премахнем изцяло домашните работи. Те са един от факторите, създаващи неприязън към уроците. Ако това ви се струва прекалено революционно, тогава домашните задачи да са изключително с творчески характер и по желание.

Въпрос 2: Как училищата могат да предоставят на младите хора умения и мотивация за превръщането на обучението в дейност за цял живот?

Най-напред трябва да премахнем всичко, което отблъсква и отвращава децата в училище. Трябва да направим учебният процес приятен, радостен, почти неусетен; такъв, че да настани трайна любознателност у всяко дете. Тогава придобиването на знания ще е непрестанен повод за радост и ентусиазъм. Тази радост и ...

>> цялото >>

 


образование

Към тема "Новото образование"


Писмо до един (друг) учител

 

 

 

23 февруари 2008 г.

Някъде в края на октомври 2006 г. получих едно мило писмо от поредната учителка. Отговорих й веднага, ала днес попадам отново на тази кореспонденция и я намирам за удивително актуална и добавяща важни елементи към визията ми за Новото образование. Ето я тук на твоето внимание.

***

 Писмото на Е. Петрова (променям името и фактите разкриващи идентичността й):


Здравейте, Павел,

 

Много се чудех дали да ви безпокоя с тези редове, но все пак желанието ми да ви поздравя надделя.

Попаднах случайно на вашия сайт и истински се впечатлих от отношението ви към третираните от вас теми. Най-вече ме впечатли уважението ви към учителската професия.

Аз съм учител по немски език и в момента се намирам на езиков стаж по програма Коменски в Ерба (Италия, бел. П.). В България съм изпитвала винаги някакъв комплекс по отношение на професията си - никой вече не я уважава. А за мен и съпруга ми, който също е учител (по философия), тя е просто мисия. За съжаление, вследствие на безброй трудности, и ние започваме да се питаме има ли смисъл.

 Хора като вас вярват, че има, ето защо искам да ви поздравя. Накарахте ме да се чувствам не толкова самотна в мислите си и във визията за света.

А относно сайта ви - не мисля, че е продукт на суета (виж текста ми "Кой съм аз", бел. П.). Мисля, че и вие като нас търсите съработници, съмишленици.

 

Поздравявам ви сърдечно

Е. Петрова

***

 

Здравейте г-жа Петрова,

 

Много се радвам, първо, да ви доставя мъничко оптимизъм и, второ,  да намеря още един съмишленик и, защо не, добър съветник. Аз от даскалуване разбирам малко, но достатъчно, за да съм наясно, че вашият е най-важният труд - вие сте в състояние да изваете или унищожите една личност, докато всички останали сякаш са се специализирали само във второто. (Моля да ме извинят  политиците, военните, бизнесмените и индустриалците, и особено много  „духовниците”. )

Моля ви, не се двоумете да ме „притеснявате” с коментар, въпрос или идея по познатите ви вече теми. Те, освен че ще ми бъдат много полезни, ще са и храна за моя ентусиазъм. ...

...

>> цялото >>
 


ЗАПЕТАЯ

Запетая в "Пробуждане"

 

Запетайката – защо
Увод на бъдещата ми книга

 

 

понеделник, 23.04.2007 г.

Ползата от правилната употреба на препинателните знаци е недостатъчно  обяснена в училище – учениците не разбират и недоумяват: „За какво ми е всичко това?!”. Тази книжка е отговор на частта от този въпрос, отнасяща се до запетайката. Тя има претенциите да ти помогне да разбереш в дълбочина и веднъж завинаги  за какво ти е тази запетайка.

Ще стане дума за това, в кои случаи се поставя и в кои не; пред какви думички да и пред какви не; какви части на изречението огражда и какви части на изречението разделя, и защо. Защо да я поставяш тук, а не там? Защо изобщо да я поставяш? Какво ще се случи ако не го сториш? До каква степен си свободен да избираш?

*

Моят първи контакт със запетайката беше някъде към 5-6-ти клас. В съзнанието ми, както и в съзнанието на всичките ми връстници, вярвам, тя е свързана завинаги с един съюз – че,  и с едно местоимение – който, и неговите различни форми за род и число. Понеча ли да напиша че или който, в главата ми светва червената лампа „Запетайката!”. За жалост този автоматизъм е сбъркан! (Такива са до един автоматизмите, създавани в училище!) Той е плод на зазубряне, на повърхностно разбиране, свеждащо всяка по-обширна тема до две-три лесни, но очевидно недостатъчни правила. ...

...

 

>> цялото >>

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието Форум "Образование" в Bglog.net

 

 Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица ... Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми