Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

неделя, 10.06.2007 г.

Пиша много работи. Сега съм подхванал и критериите за неравномерно повишение на учителските заплати, което е много деликатна работа. Получава се много хубаво :)

След малко отивам на екскурзия до близкото градче.към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


ПРАЗНИК

Веселие! :)

 

 

Честит празник, детенце!

 

 

 

 

 

петък, 01.06.2007 г. - Ден на детето

Честит празник, и прости!

Прости на нас възрастните, че се държим с теб като с малоумно. Прости ни за издевателствата и за мъченията, на които те подлагаме. Прости на нас идиотите, егоистите, невежите, които искаме да възпроизведем себе си за твоя сметка. За сметка на твоите таланти и на всичко свято, дадено ти от Бога. Разбери ни, ако можеш.

На нас в училище са ни пълнили главите с какви ли не глупости, от телевизията са ни говорили на руски, у дома са ни казвали “Каквото си говорим вкъщи, да не излиза от тука!”. Разни луди са ни дърпали ушите и са ни плашили с Детски педагогически стаи, и са ни пращали на манифестации да танцуваме пред други луди. Редили сме се на опашки за портокали и банани. Сега, като ги няма вече тези работи, се чудим какво да правим. Чувстваме се странно и затова си измисляме куп други дивотии: гледаме телевизия и мислим, че животът е това, което виждаме там. Пращаме те на училище, та и твоята глава да бъде напълнена хубаво с глупости, и да говориш от рано английски, немски и испански, а в ученическата ти чанта слагаме 5 кила хартия, повечето от която боклук.

На нас, големите, телевизията ни казва какво трябва да купим, за да сме добре, и кои са най-важните хора, и какви са най-хубавите професии, и къде на света се живее по-добре, и кой кого заплашва, и кой заплашва нас (това е особено важно!). И къде има война, и къде паднала къща, и кой гръмнали вчера, и колко силен е кметът на София, и колко гражданите били добре а селяните зле, и как в Америка били много богати, а в Азия много злобни. Изобщо телевизията ни е много необходима: тя ни казва също кого да обичме, и кого да мразим. Ние сме много интелигентни и ти ще станеш като нас, ама си още много малко. Трябва да учиш, ама много да учиш(!), и тогава ще пораснеш и ще можеш най-накрая да гледаш телевизия като голям човек. Ще разбереш и ти кой трябва да обичаш, добрите, и кой да мразиш, лошите – другите. Кои са тези другите? – Стига да гледаш достатъчно телевизия, там ще го покажат.

 


БЪЛГАРСКАТА
ЗЕМЯ

Към сайта на парк "Странджа"

 

Твоят глас за опазване на българската природа
Петиция срещу продължаващите еко-престъпления в парк "Странджа"

 

 

понеделник, 07.05.2007 г.

Днес в Европа се чудят как да опазят по чудо оцелелите си парчета природа, хвърляйки невъобразими пари. В същото време по нашенско дребни душици на отговорни длъжности се чудят как да напълнят джобовете си с долари и евро, унищожавайки всичко по пътя си. Щедри спонсори са им национални и международни престъпници. Пропагандатори - телевизии, радиостанции и многотиражни вестници собственост на същите тези престъпници.

Ето че е ред на унищожаването на парк "Странджа". Престъпниците и техните гадки гъзолизци са реализирали вече част от криминалния си бетонен план, съучастници са им неграмотни хорица, на които са обещани немедлени "бели парици за черни дни", келнерско или барманско място в луксозни цементени постройки, лесни пари от рентиерство, магазинерство, ресторантьорство. Говори се за прогрес, за бизнес, за забогатяване. За бързо забогатяване! "Вие изнемогвате, а еколозите все това си знаят - крещят престъпниците. - Вие имате нужда от стабилни приходи и начинът е този - развиването на туризма. Тези природни красоти не могат да ви хранят!" - Лъжа! Тези природни красоти, тази земя, това море са ни родили и отгледали! Тази природа е нашата любяща майка, която ни е пазила и хранила през вековете, независимо от поредния тиранин на власт.

 

Уголеми - Карта на парка

 

Аз те моля, приятелю, кажи "не" на престъпниците и продажните им слуги.
Ние
нямаме друго освен едната благодатна земя. Нека я запазим!

 

Като начало нека се подпишем многобройни под
тази подписка.

 


ЗАПЕТАЯ

Запетая в "Пробуждане"

 

Запетайката – защо
Увод на бъдещата ми книга

 

 

 

понеделник, 23.04.2007 г.

Ползата от правилната употреба на препинателните знаци е недостатъчно  обяснена в училище – учениците не разбират и недоумяват: „За какво ми е всичко това?!”. Тази книжка е отговор на частта от този въпрос, отнасяща се до запетайката. Тя има претенциите да ти помогне да разбереш в дълбочина, и веднъж завинаги,  за какво ти е тази запетайка.

Ще стане дума за това, в кой случаи се поставя и в кой не; пред какви думички да и пред какви не; какви части на изречението огражда и какви части на изречението разделя, и защо. Защо да я поставяш тук, а не там? Защо изобщо да я поставяш? Какво ще се случи ако не го сториш? До каква степен си свободен да избираш?

*

Моят първи контакт със запетайката беше някъде към 5-6-ти клас. В съзнанието ми, както и в съзнанието на всичките ми връстници вярвам, тя е свързана завинаги с един съюз – че,  и с едно местоимение – който, и неговите различни форми за род и число. Понеча ли да напиша че или който, в главата ми светва червената лампа „Запетайката!”. За жалост този автоматизъм е сбъркан! (Такива са до един автоматизмите създавани в училище!) Той е плод на зазубряне, на повърхностно разбиране, свеждащо всяка по-обширна тема до две-три лесни, но очевидно недосОтвори/ Затворитатъчни, правила.

С илюзията за „лесното” живеем обикновено от 6-ти до 12-ти клас, след което който от нас иска да продължи да учи филология, право, или някаква друга хуманитарна наука, се усеща колко се е лъгал и че всяка запетайка, освен послушен придружител на съюза че, “тежи” 25 (или колкото са там) стотни в оценката на кандидатстудентския изпит. И започва голямото търсене: „Тука пише ли се, не се ли пише?! Ама, винаги ли  или има изключения?”. Останалите от нас - онези, които не желаят или не могат да кандидатстват във ВУЗ - си оставаме с простото, но грешно, правило забодено в главите. То, и без друго, едва ли би влезнало някога в употреба: „Представи си, кога някой ще ми даде думата да се изкажа! И прави сметка за писането ...!? ...?”.

Следвайки тази „убедителна” логика, знаещите знаят, останалите не. Знаещите са взели някой друг частен урок, дискутирали са, питали са някой още по-знаещ, прочели са нещичко. Другите са полегнали на старите си „знания” и ги използват все по-рядко и както дойде (и без това, да се оплачат от някого или нещо, или да заплашат някого, че ще му счупят главата, стигат), зяпат  телевизия и се убеждават, че за да успееш, много-много знания не се изискват. А и да дефинират това, що е това "успех", не се налага („Ето го нà, Слави Трифонов. Това е!”).

*

Запетайката обикновено е пауза в потока от думи, изразяващ една стройна мисъл. (Но мисълта май не е много на мода вече, а? ... „Мисъл!? Ха-ха-а-а-а-а-а! Браво, бе умник! Мисъл! Колко мислители като тебе мога да купя. Колко учени мижитурки като тебе работят в офисите ми, знаеш ли? Айде, иди изкарай пари с мислите си, бе  задръстеняк!!?”)

Една запетайка, поставена на точното мястото, е опит да бъдеш възможно най-ясен за читателите си. Тя е израз на уважение (... „Абе, ти луд ли си, бе? Кажи! Ха-ха-ха-ха-а-а-а ...!” ...)  и е истинска необходимост в по-сложните изречения. („Абе. Тоя ше ме скъса от смях, бе! Ха-ха-ха-а-а-а-а, аааааааааааа-а-а! А, а, а-а-а-а-а!!!”) Но нека да караме по ред и да оставим настрана дебелашките подхвърляния. 

40 понятия! (виж тук)

Специалистите (по български език) едва ли си дават сметка, че понятията, които използват в инструкциите си за запетайките, са близо 40 и че повечето от тях са изключително сложни. За пример ето това пояснение в едно престижно издание „... Пред съюза да се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи.”. Само то използва 3 от тези сложнотии! Но непознаването на една единствена от тях вече стига, за да бъдеш неприятно несигурен. А колко от нас знаят какво е подчинено изречение?! И колко от нас могат да определят кои думи са вметнати и кои обособени?

Материята е сложна и това като че ли е оправдавало още по-сложното й представяне през годините. Нещата са сложни - да, но именно заради това, трябва да бъдат представяни ясно и възможно най-просто, а там, където е използван сложен термин, задължително трябва да има и препратка към задълбоченото му обяснение. Това мое убеждение предопределя и формата, и отправната точка на този труд. Той съдържа също списък на всички термини, имащи някакво отношение към запетайката, и  примери там, където не утежняват прекалено нещата.

 

 

(горе)

 

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието

 

 Полезни връзки : Генерално консулство на България в Милано Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица Да имам предвид Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми