Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

Четвъртък, 24.05.2007 г.

Пиша книга. ... То ест събирам всичко публикувано в сайта си на едно място. Подреждам, оформям го графично, редактирам тук-там. Получават се 70 машинописни страници. Това са близо 140 страници, ако са във формат на една стандартна книга. Дали да започна да търся издател? Кой ще ме издава, като му обясня, че същият този материал го има и безплатно в интернет? 

Работа в службата колкото искаш, обаче нямам никакво желание да се занимавам с нея.

Милан. Милан! :) към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


ПРАЗНИК

 

 

"Напред народността не пада там гдето
знанието живей!"

Честит празник български просветители!

 

 


четвъртък, 24.05.2007 г. (Не променям нито дума от миналогодишното си поздравление)

Знанието, търсенето и любовта ни към истината ще ни изведат скоро на полагащото ни се място в световната култура. Няма никакво съмнение, че България ще възвърне позициите си на световен културен и духовен лидер! Въпросът е колко скоро.

Търсенето, любознателността и гения на българчетата са от Бога. А задачата на нас, големите, е просто да не им пречим много.

Знанието ще ни измъкне от това унизително положение да бъдем управлявани от престъпници. Знанието, единствено то(!), е в състояние да ни приближи до бленуваното достойно съществуване. То е нашето спасение - нашето знание!

 Ако все още не живеем добре, това е, защото все още не знаем достатъчно много. Истината днес лежи под гнусната тиня от низки ценности и фалшиви нужди, оплетена е в мрежата на престъпниците и техните жалки слуги. Но е жива! Нашето растящо знание, то, ще я очисти, за да блесне пак за ужас на мръсната паплач, помислила си безсрамно, че с парите си може да купи всичко.

Вие, просветителите, и ние, будителите, днес имаме особено отговорна задача да продължим започнатото делото за тържеството на истината. В тези странни времена колкото по-безсрамни са разбойниците, толкова повече е сбраната в нас положителна, градивна енергия. Ние сме като вулкан, който ще помете със страшна сила онези, които се опитват да спират прогреса на нацията ни. Ще ги пометем! Така е било винаги - българската култура и дух са цъфтели и са давали благодатни плодове и в далеч по трудни условия. Унинието е забранено!

Смелост и вяра, приятели!

Честит празник работници на знанието и просветата! Честит празник любознателни българчета!

 

===   Заповядайте всички в секцията "Новото образование" ===

 


БЪЛГАРСКАТА
ЗЕМЯ

Към сайта на парк "Странджа"

 

Твоят глас за опазване на българската природа
Петиция срещу продължаващите еко-престъпления в парк "Странджа"

 

 

понеделник, 07.05.2007 г.

Днес в Европа се чудят как да опазят по чудо оцелелите си парчета природа, хвърляйки невъобразими пари. В същото време по нашенско дребни душици на отговорни длъжности се чудят как да напълнят джобовете си с долари и евро, унищожавайки всичко по пътя си. Щедри спонсори са им национални и международни престъпници. Пропагандатори - телевизии, радиостанции и многотиражни вестници собственост на същите тези престъпници.

Ето че е ред на унищожаването на парк "Странджа". Престъпниците и техните гадки гъзолизци са реализирали вече част от криминалния си бетонен план, съучастници са им неграмотни хорица, на които са обещани немедлени "бели парици за черни дни", келнерско или барманско място в луксозни цементени постройки, лесни пари от рентиерство, магазинерство, ресторантьорство. Говори се за прогрес, за бизнес, за забогатяване. За бързо забогатяване! "Вие изнемогвате, а еколозите все това си знаят - крещят престъпниците. - Вие имате нужда от стабилни приходи и начинът е този - развиването на туризма. Тези природни красоти не могат да ви хранят!" - Лъжа! Тези природни красоти, тази земя, това море са ни родили и отгледали! Тази природа е нашата любяща майка, която ни е пазила и хранила през вековете, независимо от поредния тиранин на власт.

 

Уголеми - Карта на парка

 

Аз те моля, приятелю, кажи "не" на престъпниците и продажните им слуги.
Ние
нямаме друго освен едната благодатна земя. Нека я запазим!

 

Като начало нека се подпишем многобройни под
тази подписка.

 


ЗАПЕТАЯ

Запетая в "Пробуждане"

 

Запетайката защо
Увод на бъдещата ми книга

 

 

 

понеделник, 23.04.2007 г.

Ползата от правилната употреба на препинателните знаци е недостатъчно  обяснена в училище учениците не разбират и недоумяват: За какво ми е всичко това?!. Тази книжка е отговор на частта от този въпрос, отнасяща се до запетайката. Тя има претенциите да ти помогне да разбереш в дълбочина, и веднъж завинаги,  за какво ти е тази запетайка.

Ще стане дума за това, в кой случаи се поставя и в кой не; пред какви думички да и пред какви не; какви части на изречението огражда и какви части на изречението разделя, и защо. Защо да я поставяш тук, а не там? Защо изобщо да я поставяш? Какво ще се случи ако не го сториш? До каква степен си свободен да избираш?

*

Моят първи контакт със запетайката беше някъде към 5-6-ти клас. В съзнанието ми, както и в съзнанието на всичките ми връстници вярвам, тя е свързана завинаги с един съюз че,  и с едно местоимение който, и неговите различни форми за род и число. Понеча ли да напиша че или който, в главата ми светва червената лампа Запетайката!. За жалост този автоматизъм е сбъркан! (Такива са до един автоматизмите създавани в училище!) Той е плод на зазубряне, на повърхностно разбиране, свеждащо всяка по-обширна тема до две-три лесни, но очевидно недосОтвори/ Затворитатъчни, правила.

С илюзията за лесното живеем обикновено от 6-ти до 12-ти клас, след което който от нас иска да продължи да учи филология, право, или някаква друга хуманитарна наука, се усеща колко се е лъгал и че всяка запетайка, освен послушен придружител на съюза че, тежи 25 (или колкото са там) стотни в оценката на кандидатстудентския изпит. И започва голямото търсене: Тука пише ли се, не се ли пише?! Ама, винаги ли  или има изключения?. Останалите от нас - онези, които не желаят или не могат да кандидатстват във ВУЗ - си оставаме с простото, но грешно, правило забодено в главите. То, и без друго, едва ли би влезнало някога в употреба: Представи си, кога някой ще ми даде думата да се изкажа! И прави сметка за писането ...!? ...?.

Следвайки тази убедителна логика, знаещите знаят, останалите не. Знаещите са взели някой друг частен урок, дискутирали са, питали са някой още по-знаещ, прочели са нещичко. Другите са полегнали на старите си знания и ги използват все по-рядко и както дойде (и без това, да се оплачат от някого или нещо, или да заплашат някого, че ще му счупят главата, стигат), зяпат  телевизия и се убеждават, че за да успееш, много-много знания не се изискват. А и да дефинират това, що е това "успех", не се налага (Ето го нà, Слави Трифонов. Това е!).

*

Запетайката обикновено е пауза в потока от думи, изразяващ една стройна мисъл. (Но мисълта май не е много на мода вече, а? ... Мисъл!? Ха-ха-а-а-а-а-а! Браво, бе умник! Мисъл! Колко мислители като тебе мога да купя. Колко учени мижитурки като тебе работят в офисите ми, знаеш ли? Айде, иди изкарай пари с мислите си, бе  задръстеняк!!?)

Една запетайка, поставена на точното мястото, е опит да бъдеш възможно най-ясен за читателите си. Тя е израз на уважение (... Абе, ти луд ли си, бе? Кажи! Ха-ха-ха-ха-а-а-а ...! ...)  и е истинска необходимост в по-сложните изречения. (Абе. Тоя ше ме скъса от смях, бе! Ха-ха-ха-а-а-а-а, аааааааааааа-а-а! А, а, а-а-а-а-а!!!) Но нека да караме по ред и да оставим настрана дебелашките подхвърляния. 

40 понятия! (виж тук)

Специалистите (по български език) едва ли си дават сметка, че понятията, които използват в инструкциите си за запетайките, са близо 40 и че повечето от тях са изключително сложни. За пример ето това пояснение в едно престижно издание ... Пред съюза да се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи.. Само то използва 3 от тези сложнотии! Но непознаването на една единствена от тях вече стига, за да бъдеш неприятно несигурен. А колко от нас знаят какво е подчинено изречение?! И колко от нас могат да определят кои думи са вметнати и кои обособени?

Материята е сложна и това като че ли е оправдавало още по-сложното й представяне през годините. Нещата са сложни - да, но именно заради това, трябва да бъдат представяни ясно и възможно най-просто, а там, където е използван сложен термин, задължително трябва да има и препратка към задълбоченото му обяснение. Това мое убеждение предопределя и формата, и отправната точка на този труд. Той съдържа също списък на всички термини, имащи някакво отношение към запетайката, и  примери там, където не утежняват прекалено нещата.

 

 

(горе)

 

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието

 

 Полезни връзки : Генерално консулство
на България в Милано

Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица
Да имам предвид Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми