Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛКИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

Вторник, 02.05.2007 г.

Вече съм почти здрав. 4-те дни почивка ми се отразиха много добре.

Дойде ми забележително творческо вдъхновение, за което ще се разбере скоро, ... вярвам.    към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

:: Цената на енергийната "независимост"


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


ЗАПЕТАЯ

Запетая в "Пробуждане"

 

Запетайката защо
Увод на бъдещата ми книга

 

 

 

понеделник, 23.04.2007 г.

Ползата от правилната употреба на препинателните знаци е недостатъчно  обяснена в училище учениците не разбират и недоумяват: За какво ми е всичко това?!. Тази книжка е отговор на частта от този въпрос, отнасяща се до запетайката. Тя има претенциите да ти помогне да разбереш в дълбочина, и веднъж завинаги,  за какво ти е тази запетайка.

Ще стане дума за това, в кой случаи се поставя и в кой не; пред какви думички да и пред какви не; какви части на изречението огражда и какви части на изречението разделя, и защо. Защо да я поставяш тук, а не там? Защо изобщо да я поставяш? Какво ще се случи ако не го сториш? До каква степен си свободен да избираш?

*

Моят първи контакт със запетайката беше някъде към 5-6-ти клас. В съзнанието ми, както и в съзнанието на всичките ми връстници вярвам, тя е свързана завинаги с един съюз че,  и с едно местоимение който, и неговите различни форми за род и число. Понеча ли да напиша че или който, в главата ми светва червената лампа Запетайката!. За жалост този автоматизъм е сбъркан! (Такива са до един автоматизмите създавани в училище!) Той е плод на зазубряне, на повърхностно разбиране, свеждащо всяка по-обширна тема до две-три лесни, но очевидно недосОтвори/ Затворитатъчни, правила.

С илюзията за лесното живеем обикновено от 6-ти до 12-ти клас, след което който от нас иска да продължи да учи филология, право, или някаква друга хуманитарна наука, се усеща колко се е лъгал и че всяка запетайка, освен послушен придружител на съюза че, тежи 25 (или колкото са там) стотни в оценката на кандидатстудентския изпит. И започва голямото търсене: Тука пише ли се, не се ли пише?! Ама, винаги ли  или има изключения?. Останалите от нас - онези, които не желаят или не могат да кандидатстват във ВУЗ - си оставаме с простото, но грешно, правило забодено в главите. То, и без друго, едва ли би влезнало някога в употреба: Представи си, кога някой ще ми даде думата да се изкажа! И прави сметка за писането ...!? ...?.

Следвайки тази убедителна логика, знаещите знаят, останалите не. Знаещите са взели някой друг частен урок, дискутирали са, питали са някой още по-знаещ, прочели са нещичко. Другите са полегнали на старите си знания и ги използват все по-рядко и както дойде (и без това, да се оплачат от някого или нещо, или да заплашат някого, че ще му счупят главата, стигат), зяпат  телевизия и се убеждават, че за да успееш, много-много знания не се изискват. А и да дефинират това, що е това "успех", не се налага (Ето го нà, Слави Трифонов. Това е!).

*

Запетайката обикновено е пауза в потока от думи, изразяващ една стройна мисъл. (Но мисълта май не е много на мода вече, а? ... Мисъл!? Ха-ха-а-а-а-а-а! Браво, бе умник! Мисъл! Колко мислители като тебе мога да купя. Колко учени мижитурки като тебе работят в офисите ми, знаеш ли? Айде, иди изкарай пари с мислите си, бе  задръстеняк!!?)

Една запетайка, поставена на точното мястото, е опит да бъдеш възможно най-ясен за читателите си. Тя е израз на уважение (... Абе, ти луд ли си, бе? Кажи! Ха-ха-ха-ха-а-а-а ...! ...)  и е истинска необходимост в по-сложните изречения. (Абе. Тоя ше ме скъса от смях, бе! Ха-ха-ха-а-а-а-а, аааааааааааа-а-а! А, а, а-а-а-а-а!!!) Но нека да караме по ред и да оставим настрана дебелашките подхвърляния. 

40 понятия!

Специалистите (по български език) едва ли си дават сметка, че понятията, които използват в инструкциите си за запетайките, са близо 40 и че повечето от тях са изключително сложни. За пример ето това пояснение в едно престижно издание ... Пред съюза да се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи.. Само то използва 3 от тези сложнотии! Но непознаването на една единствена от тях вече стига, за да бъдеш неприятно несигурен. А колко от нас знаят какво е подчинено изречение?! И колко от нас могат да определят кои думи са вметнати и кои обособени?

Материята е сложна и това като че ли е оправдавало още по-сложното й представяне през годините. Нещата са сложни - да, но именно заради това, трябва да бъдат представяни ясно и възможно най-просто, а там, където е използван сложен термин, задължително трябва да има и препратка към задълбоченото му обяснение. Това мое убеждение предопределя и формата, и отправната точка на този труд. Той съдържа също списък на всички термини, имащи някакво отношение към запетайката, и  примери там, където не утежняват прекалено нещата.

 

 

(горе)

 


ГЛАС

Едвин Сугарев

 

 

Пиедесталът на ченгетата

 


 

Едвин Сугарев в ОЩЕ Инфо, сряда 04.04.2007 г.

Има една много проста и точна дефиниция за мястото, което е престанало да бъде държава и се е превърнало в територия: там нищо не е това, което изглежда, че е.
Помислете за каквото и да е от това, което ни окръжава, помислете за публичните фигури, които уж представляват нашите интереси, и веднага ще се убедите във верността на тази дефиниция. Може би най-специфичният белег на абортиралия преход е именно привидността, която определя битието ни; призрачността, която обитаваме и сред която бродим; митологията на абсурдното, която сами измисляме, за да има в какво да се правим, че вярваме.

Един от най-убедителните примери за тази привидност, призрачност и митология на абсурдното е драмата с досиетата на ДС, останала актуална през целия преход. Проблемът с тези досиета е нещо като Йехова: за него всички говорят, но някак евфемистично; никой обаче не го поглежда в очите и не го решава, та ако ще да има хиляди възможности за това; периодично се явява някой псевдо-Мойсей, който носи скрижали във вид на закон за досиетата и призовава избрания народ да ги следва следването обаче винаги свършва насред пустинята и никога в Обетованата земя на яснотата и почтеността. Периодично някой нещастник бива белязан с клеймо на доносник, дошло някак си от нищото и в противоречие с всякакъв скрижал и колкото и да се кълне, че не е вярно, колкото и да се бие по гърдите и да се вижда в някакъв си списък на честта, колкото и да призовава с вдигни очи озлочестените си братя по агентурна съдба, клеймото все пак си остава, въпреки че никой не е идентифицирал поразяващата ръка, която го е положила.

И за непосветените днес вече е ясно, че възможността да заклеймяваш безнаказано е власт, която може ...
 

>> цялото >>

 


РАЗМИСЪЛ

Мислителят на Реонар

 

 

Намиране на Истината

... в голямата бъркотия

 

 

събота, 31.03.2007 г.

По ирония на съдбата, ще четеш това ... знаменателно проникновение тъкмо в деня на лъжата .  :)

***

В главата ми са вихри от мисли, хипотези, предположения и убеждения по темата за бленуваното ведро съществуване.

Ето, вече ми е ясно, че истините, ...  отговорите на  всички въпроси, са вплетени здраво в една изумително сложна мрежа от зависимости. Всички обстоятелства - на пръв поглед несвързани - са толкова зависими едно от друго, че в крайна сметка формират едно великолепно вълшебно цяло. Едно ЦЯЛО - съвършено, неделимо и всеобхватно! Свързани са методите за оценяване на учениците и ориентирането на новите сгради; свързан е начинът ни на хранене и консумацията на горива; упражняването на желаната професия и използването на изкуствени торове в земеделието; гледането на телевизия и качеството на въздуха; представата ни за една хубава ваканция и учебната програма по български език в началното училище. Свързано е всичко! И зависимостите са безкомпромисни. И неподвластни на нашата воля! Съществуват и са такива от началото на времето. 

В главата ми е тайфун, но душата ми знае - тя знае всичко. Знае и причините и смисъла на всичко това. Тук царува перфектен ред и безупречна логиката. Тук е и отговорът на всеки отделен въпрос. Душата ми знае всичко за миналото, настоящето и бъдещето. Знае кой съм Аз и кой искам да бъда. Тя познава Бог, бидейки частта от Него, която е най-близо до мен*.

В главата ми е буря, бъркотия, хаос, блъсканица от ... изолационни материали, запетайки, слънчеви батерии, сайтове, земеделски инструменти, спорт за здраве, мед, мода, водородни двигатели, хумус, възпитателни методи, билки, Моцарт, телевизионни говорителки, стъклопакети, чист въздух, бягство, богатство, медитация, Путин, овесени ядки и лунни фази, ... Какафонията е жестока, но ... е преддверието към Истината, обитаваща душата ми. Колко дълъг бе обаче пътят на съзнанието до душата ми?! (Но колко голям възторгът ми на финалната права!)

Ти приятелю, не се стъписвай, ако не разбираш нещо - аз самият разбирам малко. Но аз чувствам, ... без да разсъждавам. Само тук, над този лист хартия, изглежда разсъдъкът ми започва да асимилира случващото се. А то е великолепно. Казва се ПРОБУЖДАНЕ!

 

   * Това го прочетох. Демек, не съм стигнал до това прозрение съвсем сам.


ОБРАЗОВАНИЕ

Всичко по темата "Новото образование"

 

 

Какво е качествено образование

Кои са критериите и кои са мерните единици

 

 

петък, 30.03.2007 г.

Все по-често попадам на новини, инициативи, сайтове третиращи темата за "новото образование". (... Обаче в този прецизен момент, приятелю, ме обзема едно просветление. Нека ти го споделя, пък после ще продължа.)

***

Ето, докато търсех една картинка, която да стане символ и изображение, емблема на "Новото образовние" тук, в този сайт, се случва нещо невероятно: търся в гугъл, търся в яху, ... м-м-м-м-м-м, все нещо не ми харесва - я учителката, я позата на дечицата, я постановката изобщо. Или ще е нещо изтъркано, от типа на "грижовната другарка пред черната дъска", или ще е нещо изкуствено, или нещо прекалено оригинално. "Но какво точно търсиш, Павче?" -  Нещо семпло, недвусмислено, нещо за училището и учениците, нещо ведро.

Отивам на един хубав сайт, търгуващ с всякакви картинки, и започвам да ровя из разните там категории: в образование - не намирам нищо; в учители - не, нищо; в училище - блудкава работа; в домът на мечтите - картинките са много весели, но новодомците са все без деца; в поливане на цветя - а, това е свежо - какво друго е образованието, ако не е грижа за растежа на новото поколение? Я да видим дали няма някой, дето полива дечица ... Ъ-ъ, не. Има бизнесмен, дето полива сгради в лехи по 8, после друг дето полива долари, но дечица не. Жалко, идеята наистина беше хубава, продължавам нататък: продължаващо обучение - мама миа(!?); приятелство - не, новата генерация - м-м-м-м-м, не; човекът и книгите - нищо ... Абе, трябва ми нещо искрено и ... непринудено; нещо пълно с любов, с ведрина, със свобода и с ентусиазъм. Ентусиазъм? Да, ентусиазъм. Новото образование е образование, което вместо да унищожава, запазва детския ентусиазъм и детския творчески порив! Това е! ТОВА Е!? ТОВА-А-А-А-А-А   е-е-е-е-е-е-е-е !Новите ученици

Един момент - спирам се на картинка с някакви весели дребосъци! Ето такива герои ми трябват, обаче да има нещо да ги свързва с образованието, иначе ... Отивам и започвам да разглеждам цялата категория със ... "сладури", и намирам. Намирам едно, кацнало върху приказно цвете, хлапе четящо с възторг някаква книжка, до него ухиления му котак, готов да запълни с луди игри свободното му от четене време. Обаче виждам и друга картинка (и този път във възторг съм аз): "Ето ги моите  нови ученици! Ето ги възпитаниците на  новото ни училище!" - една щура команда, подскачаща в ритъма на собствената си музиката, по една весела дъга, сред някакви пухкави облачета. ТОВА Е!

Изумително е как търсенето на една картинка, ме довежда до такъв колосален резултат! Та аз току що открих критерия за качествено образование, момчета и момичета!!!?

Уточнявам, че търсенето бе дълго! Дълго, но не и неприятно. Колко книги изчетох, колко доклади, колко сайтове пребродих, колко жални викове "изслушах" по форумите, колко псувни (чужди!); колко писма и колко обяснения изписах!?

 Сега вече зная! Никой да не ми обяснява повече колко добри били учителите, ако убиват детския ентусиазъм! Никой да не обвинява училищен колектив, който го съхранява! Това е критерият и няма нищо, което да е в състояние да ме разубеди!

"Ама, знанията?!" - Знанията са нищо, ако не са придружени от ентусиазъм.

"Ама, техническите умения?" - Също!

"Ама, прогресът? Икономическият растеж?" - А-а-а-а-а, икономическият растеж!? БВП (Брутен вътрешен продукт)!? Аз не вярвам в икономически растеж, който убива ентусиазма на хората. А пък за БВП ... по-добре да не отварям приказка, че рискувам да стана вулгарен.

С това се връщам към текста, с който се бях заел първоначално.

***

Днес новината е, че социалните партньори били приели критерии за диференцираното заплащане на учителския труд, всеки учител щял да получава точки които да определят и допълнителното му възнаграждение.  Ето тук официалната таблица за оценяване, както е публикувана в сайта на МОН:

N поред

ПОКАЗАТЕЛИ

Макс. брой точки

1

Планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес.

14

2

Използване на интерактивни методи, иновации и ИКТ в образователно-възпитателния процес.

10

3

Работа в екип за създаване на подходяща образователно- възпитателна среда / комуникация с педагогическия съветник, училищния психолог, участие в комисии/.

10

4

Работа с деца и ученици:

-          застрашени от отпадане,

-          в риск,

-          в мултикултурна среда,

-          със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

10

5

Работа с деца и ученици за участие и заемане на призови места в общински,областни, регионални, национални и международни състезания, конкурси и олимпиади.

10

6

Работа с родители и Училищно настоятелство.

6

7

Работа с деца и ученици в извънкласна и извънучилищна дейност.

8

8

Работа в методически обединения и подпомагане на новопостъпили учители.

8

9

Разработване и реализиране на проекти.

6

10

Получени професионални отличия и награди през оценявания период и избрани от детската градина / училището / обслужващото звено показатели.

18

 

Максимален брой точки

100

 

В светлината на горния ми коментар, приятелю, как мислиш, че гледам на тези критерии? По-добре са от нищо, ама ... (А дали наистина са по-добре от нищо?)

Добре де, ето ти друга хубава новина: макар и тихомълком, отваря врати сайтът на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието (ЦКОКО) към Министерството на образованието и науката!!! (Иди на "За нас" --> "Основни дейности", за да се развеселиш истински.)

 

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                     
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието

 

 Полезни връзки : Генерално консулство
на България в Милано

Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица
Да имам предвид Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми