Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

Вторник, 03.04.2007 г.

Тази седмица в службата е спокойно. Това ми позволява да прескоча днес до басейна.
Покрай пости и плуване съм отслабнал 4-5 кила; до заветната кота 83 ми остават други 5.    към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


ГЛАСОВЕ

Общество точка нет - Нови гласове

 

Откритие в интернет

"Общество точка нет"

вторник, 03.04.2007 г.

Ето че днес попадам на хубав сайт с много свежи смели публикации. Не мога да се съглася с всичко написано в него, но е видно, че това са искрени мнения на искрени хора. Дай Боже да има повече такива.

Ето началото на една статията на Ангел Грънчаров “Народът”, простете ме, но по начало си е… курва.

* * *

Това е въпрос, отправен ми тия дни от един млад човек, студент. Той ми писа имейл и ме запита: как смятате, има ли все пак някакъв начин да се надделее над наглостта, безсрамието, безскрупулния аморализъм на нашия т.н. “политически елит”? Младежът вярвал в демокрацията и в европейските ценности, но в същото време не виждал надежда. Искал да се захване с политическа кариера и дори ме помоли за съвет какво да направи за да постигне идеалите си. И понеже поставя, както виждате, значими проблеми, реших да му отговоря с това разсъждение.

Радващото е, че млад човек все пак мисли и търси някакъв изход. Обикновено младите пренебрежително махат с ръка когато чуят разговор за политика, а ето той не само се интересува, ами и иска да участва, за да се промени крайно тежката ситуация. Това само по себе си е обнадеждаващ симптом, че е възможен поврат. От друга страна удивително реалистични са неговите констатации за безсрамието на нашия т.н. “политически елит”, който използва външната демократическа форма, за да обслужва единствено своите и интересите на господстващата олигархия. Стигна се дотам, че този самозабравил се елит направи всичко необходимо за да дискредитира в очите на мнозинството самата демокрация, което е подготовка за установяване на открит олигархически авторитаризъм. За тази цел се подготвя Бойко Борисов, понеже безличността на Гоце Първанов е така очебийна, че той явно не може да се справи с тази задача.

Управляващите със своята арогантност подготвят страшен взрив на всеобщо недоволство, който едва ли ще може да бъде овладян. В една такава ситуация всичко е възможно, тя е неуправляема и може да се стигне до жестоки ексцесии. Демократичните механизми у нас не действат, защото ...

>> цялото >>

 


РАЗМИСЪЛ

Мислителят на Реонар

 

 

Намиране на Истината

... в голямата бъркотия

 

 

събота, 31.03.2007 г.

По ирония на съдбата, ще четеш това ... знаменателно проникновение тъкмо в деня на лъжата .  :)

***

В главата ми са вихри от мисли, хипотези, предположения и убеждения по темата за бленуваното ведро съществуване.

Ето, вече ми е ясно, че истините, ...  отговорите на  всички въпроси, са вплетени здраво в една изумително сложна мрежа от зависимости. Всички обстоятелства - на пръв поглед несвързани - са толкова зависими едно от друго, че в крайна сметка формират едно великолепно вълшебно цяло. Едно ЦЯЛО - съвършено, неделимо и всеобхватно! Свързани са методите за оценяване на учениците и ориентирането на новите сгради; свързан е начинът ни на хранене и консумацията на горива; упражняването на желаната професия и използването на изкуствени торове в земеделието; гледането на телевизия и качеството на въздуха; представата ни за една хубава ваканция и учебната програма по български език в началното училище. Свързано е всичко! И зависимостите са безкомпромисни. И неподвластни на нашата воля! Съществуват и са такива от началото на времето. 

В главата ми е тайфун, но душата ми знае - тя знае всичко. Знае и причините и смисъла на всичко това. Тук царува перфектен ред и безупречна логиката. Тук е и отговорът на всеки отделен въпрос. Душата ми знае всичко за миналото, настоящето и бъдещето. Знае кой съм Аз и кой искам да бъда. Тя познава Бог, бидейки частта от Него, която е най-близо до мен*.

В главата ми е буря, бъркотия, хаос, блъсканица от ... изолационни материали, запетайки, слънчеви батерии, сайтове, земеделски инструменти, спорт за здраве, мед, мода, водородни двигатели, хумус, възпитателни методи, билки, Моцарт, телевизионни говорителки, стъклопакети, чист въздух, бягство, богатство, медитация, Путин, овесени ядки и лунни фази, ... Какафонията е жестока, но ... е преддверието към Истината, обитаваща душата ми. Колко дълъг бе обаче пътят на съзнанието до душата ми?! (Но колко голям възторгът ми на финалната права!)

Ти приятелю, не се стъписвай, ако не разбираш нещо - аз самият разбирам малко. Но аз чувствам, ... без да разсъждавам. Само тук, над този лист хартия, изглежда разсъдъкът ми започва да асимилира случващото се. А то е великолепно. Казва се ПРОБУЖДАНЕ!

 

   * Това го прочетох. Демек, не съм стигнал до това прозрение съвсем сам.


ОБРАЗОВАНИЕ

Всичко по темата "Новото образование"

 

 

Какво е качествено образование

Кои са критериите и кои са мерните единици

 

 

петък, 30.03.2007 г.

Все по-често попадам на новини, инициативи, сайтове третиращи темата за "новото образование". (... Обаче в този прецизен момент, приятелю, ме обзема едно просветление. Нека ти го споделя, пък после ще продължа.)

***

Ето, докато търсех една картинка, която да стане символ и изображение, емблема на "Новото образовние" тук, в този сайт, се случва нещо невероятно: търся в гугъл, търся в яху, ... м-м-м-м-м-м, все нещо не ми харесва - я учителката, я позата на дечицата, я постановката изобщо. Или ще е нещо изтъркано, от типа на "грижовната другарка пред черната дъска", или ще е нещо изкуствено, или нещо прекалено оригинално. "Но какво точно търсиш, Павче?" -  Нещо семпло, недвусмислено, нещо за училището и учениците, нещо ведро.

Отивам на един хубав сайт, търгуващ с всякакви картинки, и започвам да ровя из разните там категории: в образование - не намирам нищо; в учители - не, нищо; в училище - блудкава работа; в домът на мечтите - картинките са много весели, но новодомците са все без деца; в поливане на цветя - а, това е свежо - какво друго е образованието, ако не е грижа за растежа на новото поколение? Я да видим дали няма някой, дето полива дечица ... Ъ-ъ, не. Има бизнесмен, дето полива сгради в лехи по 8, после друг дето полива долари, но дечица не. Жалко, идеята наистина беше хубава, продължавам нататък: продължаващо обучение - мама миа(!?); приятелство - не, новата генерация - м-м-м-м-м, не; човекът и книгите - нищо ... Абе, трябва ми нещо искрено и ... непринудено; нещо пълно с любов, с ведрина, със свобода и с ентусиазъм. Ентусиазъм? Да, ентусиазъм. Новото образование е образование, което вместо да унищожава, запазва детския ентусиазъм и детския творчески порив! Това е! ТОВА Е!? ТОВА-А-А-А-А-А   е-е-е-е-е-е-е-е !Новите ученици

Един момент - спирам се на картинка с някакви весели дребосъци! Ето такива герои ми трябват, обаче да има нещо да ги свързва с образованието, иначе ... Отивам и започвам да разглеждам цялата категория със ... "сладури", и намирам. Намирам едно, кацнало върху приказно цвете, хлапе четящо с възторг някаква книжка, до него ухиления му котак, готов да запълни с луди игри свободното му от четене време. Обаче виждам и друга картинка (и този път във възторг съм аз): "Ето ги моите  нови ученици! Ето ги възпитаниците на  новото ни училище!" - една щура команда, подскачаща в ритъма на собствената си музиката, по една весела дъга, сред някакви пухкави облачета. ТОВА Е!

Изумително е как търсенето на една картинка, ме довежда до такъв колосален резултат! Та аз току що открих критерия за качествено образование, момчета и момичета!!!?

Уточнявам, че търсенето бе дълго! Дълго, но не и неприятно. Колко книги изчетох, колко доклади, колко сайтове пребродих, колко жални викове "изслушах" по форумите, колко псувни (чужди!); колко писма и колко обяснения изписах!?

 Сега вече зная! Никой да не ми обяснява повече колко добри били учителите, ако убиват детския ентусиазъм! Никой да не обвинява училищен колектив, който го съхранява! Това е критерият и няма нищо, което да е в състояние да ме разубеди!

"Ама, знанията?!" - Знанията са нищо, ако не са придружени от ентусиазъм.

"Ама, техническите умения?" - Също!

"Ама, прогресът? Икономическият растеж?" - А-а-а-а-а, икономическият растеж!? БВП (Брутен вътрешен продукт)!? Аз не вярвам в икономически растеж, който убива ентусиазма на хората. А пък за БВП ... по-добре да не отварям приказка, че рискувам да стана вулгарен.

С това се връщам към текста, с който се бях заел първоначално.

***

Днес новината е, че социалните партньори били приели критерии за диференцираното заплащане на учителския труд, всеки учител щял да получава точки които да определят и допълнителното му възнаграждение.  Ето тук официалната таблица за оценяване, както е публикувана в сайта на МОН:

N поред

ПОКАЗАТЕЛИ

Макс. брой точки

1

Планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес.

14

2

Използване на интерактивни методи, иновации и ИКТ в образователно-възпитателния процес.

10

3

Работа в екип за създаване на подходяща образователно- възпитателна среда / комуникация с педагогическия съветник, училищния психолог, участие в комисии/.

10

4

Работа с деца и ученици:

-          застрашени от отпадане,

-          в риск,

-          в мултикултурна среда,

-          със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

10

5

Работа с деца и ученици за участие и заемане на призови места в общински,областни, регионални, национални и международни състезания, конкурси и олимпиади.

10

6

Работа с родители и Училищно настоятелство.

6

7

Работа с деца и ученици в извънкласна и извънучилищна дейност.

8

8

Работа в методически обединения и подпомагане на новопостъпили учители.

8

9

Разработване и реализиране на проекти.

6

10

Получени професионални отличия и награди през оценявания период и избрани от детската градина / училището / обслужващото звено показатели.

18

 

Максимален брой точки

100

 

В светлината на горния ми коментар, приятелю, как мислиш, че гледам на тези критерии? По-добре са от нищо, ама ... (А дали наистина са по-добре от нищо?)

Добре де, ето ти друга хубава новина: макар и тихомълком, отваря врати сайтът на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието (ЦКОКО) към Министерството на образованието и науката!!! (Иди на "За нас" --> "Основни дейности", за да се развеселиш истински.)

 


ПЪТ

Всичко по темата "Българският път"

 

 

Българският път III

Продължение на темата

 

 

 

понеделник, 05.02.2007 г.

 Признавам, че не съм си и представял, че Българският път минава през Швейцария, през хълмовете на френската Прованс и през белгийските села. Но през интернет, да - тук дистанциите отпадат.

Съдбата ме среща с нечувани, невиждани методи за производство на първокачествени плодове и зеленчуци на бедна почва и без поливане, и за получаване на енергия от биомаса. Оказва се (и това е сигурно!), че алтернатива на топлото и светлото, произведени от ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, има. Има, значи, начини да просъществуваме и без нефт, и газ, и без каквото и да било друго, пробутвано ни на цената на свободата ни от нечистоплътни доставчици - обикновено от "братушките" или самозабравили се азиатски или африкански диктатори, получили височайше позволение от скришния си покровител. И не става въпрос за вятърни турбини, нито за вятърни мелници, въпреки че прилика с онези на Дон Кихот на Сервантес има.

Можем да оживеем и да пребъдем честити, но далеч от големия град - той е обречен на вечна енергийна зависимост. Големият град с прозрачните си сгради; с неистовата си нужда от автомобилен, железопътен и всякакъв там транспорт; с мръсния въздух и още по-мръсната храна е парадокс и престъпна недомислица, унищожаваща ежедневно човешкото ти достойнство. Той е тъжна реалност, раздалечаваща те от земята и, заедно с това, от ведрото ти съществуване. В големия град сме роби на Ваньо Топлото, на Вальо Бензина, на инкасатори и инкасаторки, на фармацевти, на трафиканти на цигари и алкохол, на тъпи управници, на жалки политици, на мръсни журналисти - продажни тръбачи на родни и чужди престъпници. Тук сме роби на посредствеността, на глупостта и на мързела ("Каква хубава работа си си намерила-а-а, Меги! Знаеш ли колко хора чакат за място в тази банка/ адвокатска кантора/ дистрибутор/ дилър?! За година ще събереш пари за кола."). А разполагаме с най-голямото, най-ценно и най-трудно унищожимо съкровище - благодатна земя и  хубави, но заспали, хора. СТАВАЙТЕ!

= следва =

 

 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

                   
Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.
bg

Econ.
bg

Obshtestvo.
net

други връзки

 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието

 

 Полезни връзки : Генерално консулство
на България в Милано

Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица
Да имам предвид Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми