Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

 

ДНЕВНИК

Петък, 30.03.2007 г.

Мислех да ходя на плуване днес, но ме навести музата, та написах много в сайта си.
Ще плувам утре. И без това този уйкенд съм сам в Тревизо.    към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи

:: Българският път

:: Новото образование


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

:: Искам!

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


ОБРАЗОВАНИЕ

Всичко по темата "Новото образование"

 

 

Какво е качествено образование

Кои са критериите и кои са мерните единици

 

 

петък, 30.03.2007 г.

Все по-често попадам на новини, инициативи, сайтове третиращи темата за "новото образование". (... Обаче в този прецизен момент, приятелю, ме обзема едно просветление. Нека да ти го споделя, пък после ще продължа.)

***

Ето, докато търсех една картинка, която да стане символ и изображение, емблема на тема "Новото образовние" тук, в този сайт, се случва нещо невероятно: търся в Гугъл, търся в Яху, ... м-м-м-м-м-м, все нещо не ми харесва - я учителката, я позата на дечицата, я постановката изобщо. Или ще е нещо изтъркано, от типа на "грижовната другарка пред черната дъска", или ще е нещо изкуствено, или нещо прекалено оригинално. "Но какво точно търсиш, Павче?" -  Нещо семпло, недвусмислено, нещо за училището и учениците, нещо ведро.

Отивам на един хубав сайт, търгуващ с всякакви картинки, и започвам да ровя из разните там категории: в образование - не намирам нищо; в учители - не, нищо; в училище - блудкава работа; в домът на мечтите - картинките са много весели, но новодомците са все без деца; в поливане на цветя - а, това е свежо - какво друго е образованието, ако не е грижа за растежа на новото поколение? Я да видим дали няма някой, дето полива дечица ... Ъ-ъ, не. Има бизнесмен, дето полива сгради в лехи по 8, после друг дето полива долари, но дечица не. Жалко, идеята наистина беше хубава, продължавам нататък: продължаващо обучение - мама миа(!?); приятелство - не, новата генерация - м-м-м-м-м, не; човекът и книгите - нищо ... Абе, трябва ми нещо искрено и ... непринудено; нещо пълно с любов, с ведрина, със свобода и с ентусиазъм. Ентусиазъм? Да, ентусиазъм. Новото образование е образование, което вместо да унищожава, запазва детския ентусиазъм и детския творчески порив! Това е! ТОВА Е!? ТОВА-А-А-А-А-А   е-е-е-е-е-е-е-е !Новите ученици

Един момент - спирам се на картинка с някакъви весели дребосъци! Ето такива герои ми трябват, обаче да има нещо да ги свързва с образованието, иначе ... Отивам и започвам да разглеждам цялата категория със ... "сладури", и намирам. Намирам едно, кацнало върху приказно цвете, хлапе четящо с възторг някаква книжка, до него ухиления му котак, готов да запълни с луди игри свободното му от четене време. Обаче виждам и друга картинка (и този път във възторг съм аз): "Ето ги моите  нови ученици! Ето ги възпитаниците на  новото ни училище!" - една щура команда, подскачаща в ритъма на собствената си музиката, по една весела дъга, сред някакви пухкави облачета. ТОВА Е!

Изумително е как търсенето на една картинка, ме довежда до такъв колосален резултат! Та аз току що открих критерия за качествено образование, момчета и момичета!!!?

Уточнявам, че търсенето бе дълго! Дълго, но не и неприятно. Колко книги изчетох, колко доклади, колко сайтове пребродих, колко жални викове "изслушах" по форумите, колко псувни (чужди!); колко писма и колко обяснения изписах!?

 Сега вече зная! Никой да не ми обяснява повече колко добри били учителите, ако убиват детския ентусиазъм! Никой да не обвинява училищен колектив, който го съхранява! Това е критерият и няма нищо, което да е в състояние да ме разубеди!

"Ама, знанията?!" - Знанията са нищо, ако не са придружени от ентусиазъм.

"Ама, техническите умения?" - Също!

"Ама, прогресът? Икономическият растеж?" - А-а-а-а-а, икономическият растеж!? БВП (Брутен вътрешен продукт)!? Аз не вярвам в икономическия растеж, който убива ентусиазма на хората. А пък за БВП ... по-добре да не отварям приказка, че рискувам да стана вулгарен.

С това се връщам към текста, с който се бях заел първоначално.

***

Днес новината е, че социалните партньори били приели критери за диференцираното заплащане на учителския труд.  Ето ги тук:

N поред

ПОКАЗАТЕЛИ

Макс. брой точки

1

Планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес.

14

2

Използване на интерактивни методи, иновации и ИКТ в образователно-възпитателния процес.

10

3

Работа в екип за създаване на подходяща образователно- възпитателна среда / комуникация с педагогическия съветник, училищния психолог, участие в комисии/.

10

4

Работа с деца и ученици:

-          застрашени от отпадане,

-          в риск,

-          в мултикултурна среда,

-          със специални образователни потребности.и/или с хронични заболявания.

10

5

Работа с деца и ученици за участие и заемане на призови места в общински,областни, регионални, национални и международни състезания, конкурси и олимпиади.

10

6

Работа с родители и Училищно настоятелство.

6

7

Работа с деца и ученици в извънкласна и извънучилищна дейност.

8

8

Работа в методически обединения и подпомагане на новопостъпили учители.

8

9

Разработване и реализиране на проекти.

6

10

Получени професионални отличия и награди през оценявания период и избрани от детската градина / училището / обслужващото звено показатели.

18

 

Максимален брой точки

100

 В светлината на горния ми коментар, приятелю, как мислиш, че гледам на тези критерии? По-добре са от нищо, ама ... (А дали наистина са по-добре от нищо?)

Добре де, ето ти друга хубава новина. Макар и тихомълком, отваря врати сайтът на Център за контрол и оценка на качеството на образованието (ЦКОКО) към Министерството на образованието и науката. Иди на "За нас" --> "Основни дейности", за да се развеселиш истински.


ПЪТ

Всичко по темата "Българският път"

 

 

Българският път III

Продължение на темата

 

 

 

понеделник, 05.02.2007 г.

 Признавам, че не съм си и представял, че Българският път минава през Швейцаря, през хълмовете на френската Прованс и през белгийските села. Но през интернет, да - тук дистанциите отпадат.

Съдбата ме среща с нечувани, невиждани методи за производство на първокачествени плодове и зеленчуци на бедна почва и без поливане, и за получаване на енергия от биомаса. Оказва се (и това е сигурно!), че алтернатива на топлото и светлото, произведени от ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, има. Има, значи, начини да просъществуваме и без нефт, и газ, и без каквото и да било друго, пробутвано ни на цената на свободата ни от нечистоплътни доставчици - обикновено от "братушките" или самозабравили се азиатски или африкански диктатори, получили височаше позволение от скришния си покровител. И не става въпрос за вятърни турбини, нито за вятърни мелници, въпреки че прилика с онези на Дон Кихот на Сервантес има.

Можем да оживеем и да пребъдем честити, но далеч от големия град - той е обречен на вечна енергийна зависимост. Големият град с прозрачните си сгради; с неистовата си нужда от автомобилен, железопътен и всякакъв там транспорт; с мръсния въздух и още по-мръсната храна е парадокс и престъпна недомислица, унищожаваща ежедневно човешкото ти достоинство. Той е тъжна реалност, раздалечаваща те от земята и, заедно с това, от ведрото ти съществуване. В големия град сме роби на Ваньо Топлото, на Вальо Бензина, на инкасатори и инкасаторки, на фармацефти, на трафиканти на цигари и алкохол, на тъпи управници, на жалки политици, на мръсни журналисти - продажни тръбачи на родни и чужди престъпници. Тук сме роби на посредствеността, на глупостта и на мързела ("Каква хубава работа си си намерила-а-а, Меги! Знаеш ли колко хора чакат за място в тази банка/ адвокатска кантора/ дистрибутор/ дилър?! За година ще събереш пари за кола."). А разполагаме с най-голямото, най-ценно и най-трудно унищожимо съкровище - благодатна земя и  хубави, но заспали, хора. СТАВАЙТЕ!

= следва =

 

 


ЧОВЕК

Послания от приятели в "Медиапул"

 

 

Във вечността

Отиде си от този свят Любо Данчев - един голям Човек

 

 

Любомир Данчев

сряда, 28.02.2007 г.

В началото на 2003 година пишех:

Четете електронното издание "ОЩЕ" - единствената независима българска медия !

Тук списват обикновени свестни хора наред с журналисти останали верни на своя дълг да ИНФОРМИРАТ народа български и да КРИТИКУВАТ БЕЗКОМПРОМИСНО силните на деня. Това е храна и надежда за прохождащата едва сега, истиска българска интелигенция и за тези които се чувстват обидени, мамени и погнусени от политици-бизнесмени без морал и тяхната престъпната пропагандна машина.

 

Бащата на едниствената българска честна, чиста медия бе Любо Данчев. Неговото дело даваше утеха и надежда на всички нас, в България и в чужбина, които гледаха обезсърчени завръщането на престъпните орди на власт.

Любо беше светлина и топлина, беше родител и приятел, и неуморен борец. Беше будител! От онези истинските! Заради това името му е толкова трудно съвместимо с всякакви глаголи в минало време. Любо е! Той е жив! Знаем го вскички ние, докоснали се дори за малко до неговия оптимизъм и до неговата изумителна сила.

Любо е жив и ще продължава да живее, докато е жива жаждата за свобода у онези, които го обичаме като родител!

Любо е жив!

 


 

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

Философия на ежедневието

 

 Полезни връзки : Генерално консулство
на България в Милано

Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица
Да имам предвид Инструмен-
тариум

 

 

since
15-08-02
visits
21,179
online
1

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи ми пиши на
пощата ми