Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

ДНЕВНИК

Сряда, 07.06.2006 г.

Чувствам се много добре в новата служба. Задачите ми са същите като преди, но си имам собствен офис (добре де, заедно с други 2-ма колеги плюс шефа), собствено бюро и ... чекмеджета(!) - истински лукс за мен, свикналия да живее като чергар консул-тант.

Занимавам се основно с търсене на къща. Тук във Вèнето (провинцията чийто център е Венеция) наемите са далеч по-поносими, отколкото онези в Милано, но си иска тичане. Ето, довечера ще гледам два апартамента.

Нямам време да се зани-мавам с писане в сайта си, а имам започнати поне 4 сериозни статии. Търся и чета, трупам знания относ-но мерките за "качествено образование".
(Като ще ставам зам.-министър ... ;) ) 
към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

:: ЗапетаяИзбери в ляво

:: Родна реч

:: Речник

:: Методи за    граждански натиск

:: Българския път

 

 


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

 


КРАТКИ РАЗМИСЛИ

:: Пресни "кратки"

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. България, януари 2005 г.

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


 

 

 


ПРОБУЖДАНЕТО

 

гневен

 

Срамота!

Eмоционален изблик по време на последното ми пътуване с влак

 

 

сряда, 07.06.2006 г.

От доста време не чувам някой да каже някому: „Срамота е да се прави така!” или „Не те ли е срам, бе?!”

Да не би думите срамота и срам да изчезват вече от нашия речник? Да не би срамните постъпки да ги няма или ... нещо се е случило на критериите, на мерките, де? М-м-м-м да, май те са: вече срамното не е срамно – лъжата не е осъдителна;  олигофренско поведение е шик; скъсаните дрехи, натътрузените панталони и гащичките на показ са модерни. „Времената се менят” – казваш. Вярно е, менят се, обаче аз не виждам причина да се възхищавам на един олигофрен, на един престъпник или на една красавица/ красавец, дето си подлага гъза на разни баровци, та да расте в кариерата. За мен тези неща са срамни. И ми е ужасно тъжно, като гледам как всички момиченца искат да стават фотомоделки и всички момченца футболисти или бизнесмени, т.е. хора с много пари и малко скрупули. Не си ли съгласен, че има нещо сбъркано? Не забелязваш ли, че това е моделът набиван в детските глави от масовата комуникация? Не забелязваш!? Е добре, аз съм луд.

А, щях да пропусна да кажа нещичко за неграмотността: забелязал ли си, че неграмотността вече не прави лошо впечатление? Защо ли пък да прави лошо впечатление, като не е нужно да си грамотен, за да станеш примерно министър председател или депутат в България?! Ето, това е духът в който расне новото поколение българи, по това то прилича много на  италианското. Отврат! (Духът, не децата!) А духа го правим ние, ние сме ненормалните строители на този морал и този модел. Защо, по дяволите, го допускаме?! Докога ще си правим оглушки и ще прехвърляме отговорността? „Слаби сме! Гадовете са много по-силни.” Не, драги! Така е по-лесно. Това е обяснението.

Ти искаш Бойко Борисов да те оправи! Прехвърляш топката сега на Борисов. Но преди него  пробва със Сакскобурготски и Костов (Станишев го оставям настрана, че направо ме е срам да го коментирам). Ти си неграмотен, приятелю! Извинявай, но ти си склонен да посочиш един управник, който да действа от твое име и за воя сметка, докато ти самия се поставяш там нейде встрани, после се пèниш, че лошо управлявал. Събуди се! Без теб няма как да стане!

За съжаление демокрацията не е това, което си мислиш ти и което ти набиват ежедневно в главата. Демокрацията изисква от теб да си компетентен и силен, но никой не ти го казва. Обяснението на странното мълчание е просто – „елитът” няма много сметка да ти отваря очите, та да му се бъркаш в работата, да му мътиш водата, един вид. Дори напротив, казва ти: „Стой си неграмотен, дреми там в кьошето. Псувай си, възмущавай се колкото искаш.” Пояснявам: докато не знаеш как да формулираш исканията си и как да следиш за изпълнението им от твоите избраници - пък и сам да работиш, - ангел да дойде от небето да те управлява, пак същото ще е. Ти ще си недоволен, разбойникът не.

Повтарям се - говоря ти така, защото ти си свестен и добър, и те чувствам близък. Аз бих станал твой представител във властта, но докато не проумееш, че отговорностите ти далеч не се изчерпват с отиването ти до изборната урна и докато не се размърдаш, ще те ръчкам и ще те хокам. Преди, а не след(!), като си ме хвърлил на кучетата! Това е.

Прощавай, но не ме бива по увъртанията. ... Знаеш.

 


РАЗМИСЪЛ

 

Това е само началото на дълъг размисъл
За правото на щастие

 Не бързай с изводите, приятелю!

 

понеделник, 22.05.2006 г. (последна редакция на 04.06.2006 г.)

Набиват ни ежеминутно в главите, че имаме право да задоволяваме, едва ли не, всичките си желания: „Всеки има право да бъде щастлив! - казват - Какво огромно желание имаш за ... (един куп неща)! Каква страст! ".

В процеса на "голямото задоволяване" мнозина от нас срамно задлъжняват. Това често е причината честни хора да загубват ведрината си: "Имам да изплащам къща и хладилник. Тази работа ми трябва. Не мога да мисля да я сменям, колкото и да е гадна." Аз намирам тази сценка за ужасна, а цената на преследването на щастието за прекалено висока, но мисълта ми бе друга. Днес ни набиват в главата, че имаме право на това, имаме право на онова - право на равен старт, на равнопоставеност, на безпристрастно правосъдие, на достъп до качествено здравно обслужване и качествено образование; на преследване на собственото си щастие, дори на богатство(!); на собствено жилище, на кола, на голям хладилник и часовник от онези, скъпите. Един вид, цялата комуникация, средствата за масово осведомяване, обществото ти повтарят непрекъснато „Преследвай щастието си, разполагай! Всичко, което не е забранено е позволено, нали знаеш? Разпростирай се и консумирай, но без да крадеш - това последното малко по-тихичко. - Ти имаш същите права като всички останали”. Обаче това не е истина. Казано направо, това е лъжа!

Никога не сме били равноправни. Никога! За позициите си пред правосъдието е по-добре да не говорим. За „равния ни достъп” до престижен университет, болница - също. „Не-е-е-е – повтарят ни, – стига само да си способен, силен и знаещ, и ще реализираш мечтите си!” – лъжа! Тези неща в днешния свят не стигат. Не са били, нито ще бъдат някога достатъчни, за вездесъщата равнопоставеност. И после, говорейки за мечтите и целите ни, кой е казал, че имаме еднакви таланти и еднакви мечти? (Тук се усмихвам кисело) Телевизията и масовата комуникация. Казват го те от последна инстанция. Подсилват идиотското им послание нашето нелепо мълчание, престъпната ни наивност и неграмотност.

„Ти можеш да имаш всичко това!” Този афиш, тази парадоксално неосъдена до момента фалшификация, те подковава така, че да тичаш бързо (и все по-бързо!) в една наложена със сила посока. Лъжите, че имаш равни права като сина на един фабрикант, земевладелец, банкер, крупен финансист, журналист, съдия, строител, актьор, собственик на повече апартаменти/ магазини, политик, кметица, ти слага капаци на очите, подкови на краката и те пришпорват нататък. Посоката обаче е противоположна на онази, която ти - интелигентно и адекватно същество - би следвал ако трябваше да избираш сам, според собствените си здрави нужди и инстинкти.

С това отварям голямата тема за истинските и фалшивите нужди. За това, колко важно е да сме адекватни и да задоволяваме САМО истинските си нужди; за това, как ще променим света когато синхронизираме нашите желания с истинската си човешка същност.

 

- следва -

 


ОКТОПОДЪТ

Мислехме си, че сме се сбогували с комунистическата мръсотия, но ето че едно "движение" покрива успешно функциите на "онази партия"

Октоподът задушаващ България

 

 

 

Мрежа от сътрудници, мрежа от агенти, мрежа от престъпници

Методи Андреев: Доган и Лютфи - агенти на ДС

 

 


 

четвъртък, 25.05.2006 г., сайт "Всеки ден"

"Лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи имат досиета на агенти в архивите на бившата Държавна сигурност. Това обяви днес пред бТВ бившият председател на комисията за класифицирана информация Методи Андреев. Доган е работел за структурата под името Сава, а Лютфи се е наричал агент Сидер. Според Андреев основна вина за скандалите в момента около отварянето на досиетата носи бившия вътрешен министър и настоящ правосъден Георги Петканов. Той увери, че Доган има напълно запазено лично и работно дело в НРС, а Лютфи дори е получавал пари за своите доноси.

Андреев обясни, че всички агенти, които в последствие са работели като сътрудници на Първо главно управление, са започнали своята агентурна дейност във вътрешните управления, а в последствие, след като израснат в кариерата и получат достъп до чужбина, ги прехвърляли в Първо главно управление. Бившият председател на Комисията по досиетата беше категоричен, че тези хора са работели за свой собствен интерес, а не в полза на държавата, защитавали са кариеристичния си нагон да добият позиции в съответни служби. “Ще излязат много политици, журналисти, учени и хора, които са на важни места, но и цялата гнусотия, че Народна Република България е подкрепяла международния тероризъм и е участвала в незаконен трафик на оръжие и наркотици, и именно офицерите на Държавна сигурност са организирали престъпността в България”, каза още Методи Андреев.

Пред "Всеки ден" Андреев допълни, че журналистите трябва да поискат досиетата на Доган и Лютфи, защото в крайна сметка единият е мандатоносител, а другият заема поста зам-шеф на Народното събрание. Всичко, което е събрано за тях от службите, трябва да се публикува в Интернет, каза още Андреев. ..."

>> цялото >>


ГЛАС

Мендерес Кунгюн

 

 

Българско мнозинство и турското малцинство съществуват в хармония

Рядко компетентно мнение! Един светъл лъч в мрака на общото невежество
 


 

Мендерес Кунгюн

неделя, 07.05.2006 г., във "Всеки ден"

Има ли в България етническо напрежение?

По-скоро бих казал, че има етническа криза. Българската общност и турската общност, българско мнозинство и турското малцинство в държавата не се противопоставят едно на друго. Те съществуват в хармония в пределите на националната българска държава. Проблемът дойде от изкуственото регистриране на етническа партия. Уплашени от проведения през 1985 година Възродителен процес, бившата БКП и нейният репресивен апарат създадоха тази партия, за да отклонят турското малцинство от демократичните реформи в страната. С това беше заложена бомба със закъснител за цялата българска общественост.

Мислите, че това беше отмъщението на комунистите в тяхната агония?

Отивайки си, те ни оставиха в наследство...

Кои те – архитектите на прехода ли?

Да, архитектите на прехода в лицето на Андрей Луканов, Петър Младенов, Александър Лилов. Оставиха ни тази бомба със закъснител, която е пречка за демократизирането на страната.

Защо?

Защото тя (ДПС – бел.а.) създаде монопол върху десет процентното население от турски произход, манипулирайки го, че то е част от тъй наречените други. Ние сме едни, а вие сте други, затова малцинството трябва да гласува за себе си, за свои хора. А манипулацията успя заради ниския културен уровен на това население и ниския му образователен ценз; заради манталитета на българския турчин, който е толерантен и трудолюбив селянин.

Каква партия е ДПС?

Ако сте следили последния конгрес на тази партия, сигурно сте почувствали как ...

>> цялото >>

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник

News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

  ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

 

 Полезни връзки : Генерално консулство
на България в Милано

Изпрати SMS в
България с M-Tel
Обръщане на кирилица
Да имам предвид Инструментариум

 

 

 Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи пишете ми на
pavel_lazarov@yahoo.it