Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

ДНЕВНИК

Петък, 31.03.2006 г.

Днес съм в Торино, но вчера бях във Венеция.

Сега разбирам колко е трудно да се събуждаш в 06:20 ч. в петък, за да потегляш нанякъде. Оче-видно умората, трупана ця-ла седмица, си казва своето.  към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни темиИзбери в ляво

:: Запетая

:: Родна реч

:: Ефективен
 граждански натиск

:: Речник

 


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

 


Кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. България, януари 2005 г.

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


РОДНА РЕЧ

Иван Вазов

 

 

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

 

 


 

Иван Вазов

 

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

 

  Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Пловдив, 1883

 

 


ВИЗИЯ

 

 

Българският път

Единственият ни шанс да заживеем достойно

 

 

 

 

България е малка и бедна на полезни изкопаеми страна. Естествените ни ресурси са благодатната ни земя и хората. Следователно единственият ни шанс да постигнем едно мирно, достойно съществуване е да работим благодатната си земя с усърдие, любов и вещина.

Виждаш ли, България никога няма да достигне техническото съвършенството на най-развитите държави. И никога не ще разполага с богати находища на нефт, земен газ, злато и диаманти*. Ние никога не ще достигнем покупателната способност на западно-европейците и не ще приближим дори смешната себестойност на азиатските стоки. Единственият ни шанс (подчертавам „единственият”!) е да създаваме, да възпитаваме и отглеждаме достойни нормални хора, преследващи щастието си без комплекси, без модели и без престъпления. Утопия? Не. Това е единственият ни шанс! Друг няма!Отвори/ Затвори

На света не са много народите, които имат всички условия, за да се самоизхранват. Ние, българите, ги имаме - можем да  добиваме достатъчно селскостопански, горски и морски продукти дори без прилагането на разрушителни интензивни методи, но трябва да работим земята си. Това няма как да стане докато следваме нечии инструкции какво да произвеждаме, какво да купуваме, какво да обличаме; от какво да се срамуваме и с какво да се гордеем; кого да обичаме или кого да мразим. С други думи, докато сме невежи и продължаваме да прегръщаме идиотски идеи и фалшиви ценности. Необходими са ни духовно просвещение, за да прозрем, че имаме вече всичко, и силни добронамерени лидери, които да спрат още днес разграбването и унищожаването на богатството ни - земята и хората. От къде да започнем? От убеждението, че това е нашият, българският(!), път и че нашите цели са общо просвещение и световно духовно лидерство: България най-просветената и извисена духовно нация! После ще говорим, ще се караме и, ако се наложи, ще се бием, но целта и посоката ще са ясни.

Тук е мястото да подскажа на скептиците, че в европейската история България на няколко пъти е играла вече подобна роля, но ще спра дотук. Няма да привеждам факти. Нихилистите и присмехулниците и без друго ще донесат от десет кладенеца вода само и само да ме оборят. (Да бяхте впрегнали енергията си в някоя друга посока, а, драги ...?! Ала ...нейсе. ...). Желая да оповестя и един радостен извод, до който стигнах след продължително (и  продължаващо) наблюдение: мислещите като мен хора са все повече и повече, и нещо невидимо, истинско и много хубаво вече се случва. То набира скорост и потвърждава убеждението ми, че не съм единствен, че не съм някакъв странен първенец или гений. Нещо се движи душите на хората са все по-неспокойни и все по-търсещи. Натрупва се страшна енергия, породена от съзидателно търсене, и това няма как да не избие някъде! Не веднага. Полека. Бавно, но с изключително  разрушителна за унизителното статукво сила. 


* За щастие! Наличието дори на оскъдна златна руда вблизост до Челопеч предизвиква вече невиждани гняв и недоволство. Причините са известните всекиму принципи за преразпределение на богатството от всяка природна благинка: за политици, комисари, министри и зам.-министри – тлъсти подкупи; за "чуждите специалисти" – правото да добиват и пласират продукцията; за хората, живеещи до находището – отрова, обещания, тъпи препоръки и жалки подаяния.

следва

 


ГЛАС (мой)

Написах долното становище с надеждата да бъде одобрено, подкрепено и обявено от Българският Великден, в който членувам, ала ... Текстът бил много рязък и едва ли не политически, но иначе отразявал точно усещането на съмишлениците ми. За да не иде на халос хъсът и трудът ми, го публикувам тук от свое име, макар и да говоря в трето лице (ние вместо аз).

... Всъщност сигурен съм, че все някой от земляците по света ще се съгласи както с думите ми, така и с тона им, така че ... съвестта ми е чиста - присвоявам си правото да говоря от името на всички!

Не виждам защо да не съм рязък с политици, които се гаврят с мен без особена свян. Писнало ми е също от еднопосочната политическа коректност понеже е все от нас, обикновените граждани, към политиците. Аман!


Кои българи да могат да гласуват
Протест


 

15 февруари 2006 г.

Ние, българите в чужбина, които не сме прекъснали контактите си с родината, които милеем за България и желаем един ден да се завърнем в нея, и които работим за нейния просперитет в чужбина, независимо от чуждо си гражданство, сме възмутени и обидени от опита на депутата Яни Янев да спечели симпатиите на най-реактивната част от сънародниците ни с нескопосан проектозакон, предвиждащ отнемането на правото ни на глас в парламентарни и президентски избори.

Уверени, че този закон не ще намери достатъчна парламентарна подкрепа, за да стане ефективен закон, ние обещаваме да направим всичко необходимо инициаторите на обидния проектозакон да осъзнаят грешката си час по-скоро.

Очевидно идеята на депутата Янев, която не е никак нова, е да отреже правата на българските граждани в съседна Турция и с това да намали влиянието на ДПС. Нека да припомним обаче, че българите в Турция са там защото, в болшинството си, те бяха прогонени от комунистическия режим. Припомняме също, че прогонен от комунистическия режим беше и Симеон Сакскобугготски, тогава монарх, но днес партньор на социалистите (наследници на комунистите) и българските турци в управлението на България. Времената са други - говорим за глобализация и за европейска интеграция, които на Янев и дружина явно нищо не говорят.

Неспособните да мобилизират електорат с конструктивна позиция, днес решават да го печелят с евтин национализъм. Той можеше да бъде опасен ако можеше да намери подходящи условия за развитие. В България обаче ще си остане традиционно нищожен.

Препоръчваме на политиците, мислещи като Янев да имат повече смелост, да заявят на висок глас и да уточнят в проекта си за закон, че желаят да премахнат правото на глас на българите в Турция. Така, докато продължават да плуват в морето от обществена апатия, поне за малко ще изглеждат искрени.

 


МЕДИИТЕ ПОД КОНТРОЛ

А! Каква новина!? Каква изненада! Ние пък не бяхме забелязали израждането на родната журналистика. Не бяхме забелязали, че се занимава повече с престрелки, бицепси и лимузини, отколкото с разследвания, достоверно представяне на събитията и формиране на критично мислене! ... !? Ситуацията е лоша. Тази лавина от страх и мръсна посредственост е в състояние да помете и, без друго, оскъдните ни демократични завоевания.

Гледах филма "Лека нощ и късмет" ("Good night and Good luck"). Препоръчвам го на всеки, за когото личната свобода и достойно съществуване са малко над всичко. Спасение по единично няма! Разбери, приятелю!


Качеството на българската журналистика се влошава
Медиите са в капана на бизнес - обвързаности и добре платени политически кампании

 

Mediapool от 01 февруари

... Качеството на журналистиката и съответствието с професионалните стандарти през 2005 г. са на по-ниски нива в сравнение с предишни години. В най-голяма степен това се дължи на автоцензурата както сред репортерите, така и редакторите. Автоцензурата е била посочвана като проблем при всички досегашни проучвания, но засилването й през 2005 г. се отдава основно на икономически, а не на политически причини. “Журналистиката запада. Има симптоми на цензура. Автоцензурата е вездесъща”, заявява Весела Табакова, преподавател във факултета по журналистика в Софийския университет.

Независимо от съществуващите норми за свобода на словото, автоцензурата сред журналистите и менажерите се засилва, тъй като някои медии са или собственост на определени бизнес-групировки или собственикът на медията има определени бизнес или политически обвързаности. Затова редакционните политики и плановете за продажба са съобразени с необходимостта от защита на тези интереси, се посочва в изследването. В резултат на това се възпират критичните репортажи или журналистически разследвания по отношение на бизнес партньори, докато нередностите около конкурентите биват широко отразени. Тези практики не са толкова забележими при националните медии. Автоцензурата е по-видима при малките медии, особено в градове с по-развит бизнес. Автоцензурата е обезпокоително постоянна практика за последните години и изглежда невъзможно да бъде преодоляна.

В доклада се признава, че едва ли има опити за директно корупционно влияние върху журналистите. Подобни практики почти никога не се реализират чрез директни плащания. Въпреки това има други прийоми, като покриване на транспортните разходи на журналисти или други привилегии, в това число наемане на роднини и приятели на журналисти. Докладът констатира, че националните медии не са излъчили нито едно сериозно разследване за корупция през 2005 г. В изследването се посочва, че медиите се стремят да осигурят отразяване на всички ключови събития, да обогатят информационното съдържание и да бъдат по-конкурентни. Това се потвърди по време на предизборната кампания през 2005 година. ...

>> цялото >>

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник

News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

  ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

 

 Полезни връзки : Изпрати SMS в България с M-Tel
Обърни на кирилица български текст написан на латиница

 

 

 Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи пишете ми на
pavel_lazarov@yahoo.it