Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

ДНЕВНИК

Сряда, 22.03.2006 г.

Обиколих цяло Торино в безуспешния си опит да на-меря дивидито на "При-казният свят на Амели Пулен". Решил съм да си направя видеотека с ше-дьоврите, оставили трайна следа в съзнанието ми. Ще събирам, значи, Амадеус, Взвод, Междузвездни войни, всичките Индиана Джоунс, Матрикс, Списъкът на Шиндлер и още 5-6 загла-вия, подлежащи на сурова допълнителна  оценка.

Телефонът ми е извън строя - по вина на теле-кома. Додовечера, казват, щели да го оправят. Какво спокойствие! (Не е случай-но, че намирам време да пиша тук.)  към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни темиИзбери в ляво

:: Запетая

:: Родна реч

:: Ефективен
 граждански натиск

:: Речник

 


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

 


Кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. България, януари 2005 г.

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 


 

Българско парти в Милано

 


АНАЛИЗ

 

Невежеството като оръжие

Какво може да обедини достолепна пенсионирана учителка, съкратен военен на средна възраст,
земеделски стопанин с деца, научен работник без амбиции и необуздан младеж все още в пубертета

 

Светлана Георгиева в."Дневник" от 06 март 2006 г.

Какво може да обедини достолепна пенсионирана учителка, съкратен военен на средна възраст, земеделски стопанин с деца, научен работник без амбиции и необуздан младеж все още в пубертета? Доскоро бихме казали: нищо, между тези хора зее пропаст - например между учителката и младежа, между земеделеца и научния работник. Те са от различни възрасти, всекидневието им е "на двата полюса", а ценностите им (ако ги имат) са без допирни точки.

Митингът на "Атака" на 3 март обаче успя да слепи тези разнородни типажи в гневна тълпа, която ни върна към позабравените митинги в зората на демокрацията, само че с обратен знак - тогава се викаше против национализацията, а сега - за нея. Тогава масата искаше падане на желязната завеса, а сега - вдигането й отново. Тогава митингуващите не деляха нацията на българска, турска, ромска и т.н., а сега това е основното кредо. Бунтът на гладните, разочарованите и неудовлетворените в стил Емил Зола.

"Лепилото" на този феномен е направено от една доза разочарование от традиционните партии, две дози носталгия по социалистическото минало, когато всички бяха "равни", три дози натрупан адреналин, смесен с традиционното българско недоволство от другите, но не и от себе си, и равно количество алчност и заблуда, че би могло да се вземе от имащите и да се даде на "нищите духом".

>>  цялото >>


КРАТКО

 

Живот като в телевизионен сериал

 

 

27 февруари 2006 г.

Живея в телевизионен сериал, който в последната седмица прилича много повече на „И.Ар. Спешно отделение”, отколкото на „Робинята Изаура”  ... за съжаление.

В моменти като този ми се иска да попитам режисьора или сценариста „Защо?”. Защо става така и защо именно с мен?

Неведомият сценарист бе пожелал преди десет дни аз и жена ми да отидем на "БГ парти". (Забавлявали сме се винаги, защо да не отидем и този път?) Там пълно с ... фотомоделки нашенки - както разбирам по-късно, елитни проститутки. Не че не беше известно и преди това, но едно мое приятелче било придърпано и надлежно информирано от дългокрака хубавица: „Хей, виждаш ли ни десетината мацки тук? Ние сме манекени на „Висаж” и сме тук за седмицата на модата (..., дрогата и платения секс, добавка моя, П.Л.) и сме елитни курви. Та ако ти или някой твой приятел искате, казвайте.” Така са били информирани барманите, диджея и половината от мъжката публика. Това обяснява и истерията на водачката на групата, когато любезната хубавица се примъква към някой неин (на водачката) приятел.

Не мисля, че проявеният от мъжлетата там идиотизъм може да се припише само на неприличните предложения на танцуващата пред очите им съблазън и на родните ритми (чалга). Идиотът си е идиот. Вари го, печи го, вкаран в дискотека, глътнал алкохолец става агресивен. Пърчи се, заяжда се.

Да се бяхте блъскали по настрани, изроди! Ама не. Точно върху жена ми трябваше да връхлетите!? Когато аз се бях отдалечил за минута!? ...!?

 


НОВИНА

 

А! Гръмнали Доктора!?

Най-после. След 2-3 неуспешни опита

 

Изобщо не ми е мъчно за видния контрабандист. Казват, че бил основен спонсор на няколко министри на НДСВ, че обичал яхтите, ...

В "Сега" от 22.02.2006 г. четем:

"Иван Тодоров - Доктора бе разстрелян в черен джип Порше Кайен с регистрационен нoмер С 7270 СX днес около 14 часа на ул. "Червена скала" в столичния квартал "Лозенец". Прострелян е и Васил Стоянов Михайлов - шофьор на Доктора, който е в противошокова зала във Военна болница с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака. Автомобилът пътувал от х-л Кемпински Зографски към центъра на столицата. Според очевидци, нападателят е изстрелял поне 15 куршума срещу колата, която е собственост на съпругата на Тодоров. Иван Тодоров-Доктора е сред основните обвиняеми по делото за изпиране на 99 млн. лева. Името му "нашумя" след неуспешния атентат срещу него на 18 април 2003 г., при който той оцеля по чудо. Тогава бронираният му Мерцдес бе взривен в движение."

 


МЕДИИТЕ ПОД КОНТРОЛ

А! Каква новина!? Каква изненада! Ние пък не бяхме забелязали израждането на родната журналистика. Не бяхме забелязали, че се занимава повече с престрелки, бицепси и лимузини, отколкото с разследвания, достоверно представяне на събитията и формиране на критично мислене! ... !? Ситуацията е лоша. Тази лавина от страх и мръсна посредственост е в състояние да помете и, без друго, оскъдните ни демократични завоевания.

Гледах филма "Лека нощ и късмет" ("Good night and Good luck"). Препоръчвам го на всеки, за когото личната свобода и достойно съществуване са малко над всичко. Спасение по единично няма! Разбери, приятелю!


Качеството на българската журналистика се влошава
Медиите са в капана на бизнес - обвързаности и добре платени политически кампании

 

Mediapool от 01 февруари

... Качеството на журналистиката и съответствието с професионалните стандарти през 2005 г. са на по-ниски нива в сравнение с предишни години. В най-голяма степен това се дължи на автоцензурата както сред репортерите, така и редакторите. Автоцензурата е била посочвана като проблем при всички досегашни проучвания, но засилването й през 2005 г. се отдава основно на икономически, а не на политически причини. “Журналистиката запада. Има симптоми на цензура. Автоцензурата е вездесъща”, заявява Весела Табакова, преподавател във факултета по журналистика в Софийския университет.

Независимо от съществуващите норми за свобода на словото, автоцензурата сред журналистите и менажерите се засилва, тъй като някои медии са или собственост на определени бизнес-групировки или собственикът на медията има определени бизнес или политически обвързаности. Затова редакционните политики и плановете за продажба са съобразени с необходимостта от защита на тези интереси, се посочва в изследването. В резултат на това се възпират критичните репортажи или журналистически разследвания по отношение на бизнес партньори, докато нередностите около конкурентите биват широко отразени. Тези практики не са толкова забележими при националните медии. Автоцензурата е по-видима при малките медии, особено в градове с по-развит бизнес. Автоцензурата е обезпокоително постоянна практика за последните години и изглежда невъзможно да бъде преодоляна.

В доклада се признава, че едва ли има опити за директно корупционно влияние върху журналистите. Подобни практики почти никога не се реализират чрез директни плащания. Въпреки това има други прийоми, като покриване на транспортните разходи на журналисти или други привилегии, в това число наемане на роднини и приятели на журналисти. Докладът констатира, че националните медии не са излъчили нито едно сериозно разследване за корупция през 2005 г. В изследването се посочва, че медиите се стремят да осигурят отразяване на всички ключови събития, да обогатят информационното съдържание и да бъдат по-конкурентни. Това се потвърди по време на предизборната кампания през 2005 година. ...

>> цялото >>

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник

News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

  ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

 

 Полезни връзки : Изпрати SMS в България с M-Tel
Обърни на кирилица български текст написан на латиница

 

 

 Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи пишете ми на
pavel_lazarov@yahoo.it