Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

ДНЕВНИК

Понеделник, 30.01.2006 г.

Животът ми се усложнява - имам възможност за нов непредвиден професиона-лен избор. Както е нормал-но, нито една от възможни-те  комбинации не е абсо-лютен фаворит. Да избера сигурността? Да избера па-рите? Да избера предиз-викателството? Да избера близостта до най-скъпите си хора? Кое с кое е не-съвместимо? Кое колко "те-жи" за мен? Какво мисли жена ми и какво желае?

... Много сложни въпроси. Парадокс е, че познавам методите за оценка на ал-тернативи (за избор на софтуер например), но ми е адски трудно да ги из-ползвам, когато става въп-рос за моя личен избор. към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни темиИзбери в ляво

:: Запетая

:: Родна реч

:: Ефективен
 граждански натиск

:: Речник

 


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

 


Кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. България, януари 2005 г.

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 

 

ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

 

 


РОДНА РЕЧ

Деян Енев

 

Чета с удоволствие Деян Енев. Надявам се искрено да харесва и на теб

Всички на носа на гемията

 

 

 

Деян Енев в LiterNet

1. Не знам какво е есе. Съществуват стотици дефиниции, които тръбят, общо-взето, едно - че есето е сплав от мисъл и чувство. До момента, след 25 години писане, съм публикувал най-малко 2 000 текста - разкази, публицистика, репортажи, интервюта, фейлетони, антрефилета, филета и какво ли не - пръснати по вестници и списания. Някои от тях със сигурност могат да минат за есета. Но ако някоя учителка по литература в седми клас ме хване за ушите, изтъпани ме пред класа и каже: Я сега, господин писачо, обяснете на моя клас как се пише есе, аз веднага ще избягам на последния чин при двойкаджиите, ще ги помоля да се сместят и ще си бръкна за по-сигурно в носа като естествена защитна реакция.

2. В четвърти клас учителката ми Калчева, висока и строга като камбанария жена, много хареса моето съчинение за есента. Разведе ме из всички четвърти класове да го прочета на глас. Прибрах се вкъщи надут като пуяк. Похвалих се на мама. Оттогава винаги лесно пиша за есента. Ей сега да ме накараш, ще седна и ще те тресна с такъв радикален текст по главата, че ще започнеш да виждаш жиците на тролеите като петолиние. А носа си - като ключ сол. Ама да ми кажеш - напиши точно есе, есе за есента, няма да стане. Нещо повече, ще запаля три цигари едновременно и ще ти издухам пушека в очите. Пушека на три цигари. В очите. Люти, да знаеш. Ну, заяц, погоди. ...

>> цялото >>


ЕНЕРГИЯ

Сигурните жертви на разразилия се украинско-руския газов конфликт засега са: едно украинско правителство (но това е тема табу за родните продажни медии, да не би да стане у нас същото!); илюзиите за някаква енергийна независимост на Стария континент от Путин и ... и без това мижавото достойнство на правителството на тримата нашенски хитреци (Доган, Станишев и Кобургготски). По вестниците пък се появяват експерти, обясняващи ми уверено, че за България нямало никаква алтернатива на евтиното руско гориво, дори и след неизбежното увеличаване на цената му.

Питам се, само на мен ли прави впечатление, че пак ни будалкат?! Евтини енергийни източници съществуват, но интерес за тяхното оползотворяване не. Нито пък  някой в родината, като великата БАН например, се напъва да разработва някаква алтернатива. За какво ли й е на малка България енергийна независимост?! Не ни ли стига ни това, че братушките са винаги до нас "във труд и в бой"?

Трябва да сме наясно, че цените на традиционните енерго-източници ще растат непрекъснато. Управниците ни трябва да вземат мерки СЕГА, за да създадат предпоставки за оцеляването на бедната ни индустрия и на достойнството ни като нация. Докога си мислите, че може да продължава енергийният диктат на Русия над България, господа министри, депутати и учени? Вечно? Понеже така е с цяла Европа и с половината Азия? Що за идиотски доводи!? Що за глупост?!!

Темата е дълга и деликатна, и засяга най-много "новите" енергии, както ще ги наричам отсега нататък, и енергийната ефективност на жилища, административни сгради, производства и транспорт. Като за начало един въпрос: някой да се е замислял над енергийната ефективност на всичките стъклени (повечето безумно грозни!) сгради в градовете ни? Някой да е сметнал как един прозрачен офис обвързва България с Великата Рус? ... Смея се, но ми се плаче! Нямам думи да опиша отвращението си от престъпното безхаберие на всичките там видове власти. На тези хора просто не им пука. Не им пука! Не им пука минимално за бъдещето на България! (Хей земляк, не продавай земята си, че тя ще се окаже единствения ни шанс!). Ето един свеж материал, отразяващ и моите тревоги.

 

Евтината енергия. За и против

сайт Askom beta от януари 2006 г.

Искам да поразсъждаваме с моите верни четци, които не са много, но, надявам се, са достатъчно, по темата за т.нар. евтина или свободна енергия.

В медийното пространство постоянно се появяват факти за това как еди-кой си е получил енергия по съвсем нов принцип, как енергоизточниците били с много голямо КПД, как това било революция, която ще освободи хората от енергийната зависимост, в която сме. Така и си остава. Сензацията отминава и се чува нещо за набедения откривател. Спомням си, имаше един българин, който бе подкарал автомобила си с вода + някаква добавка, после отиде човека в Америка и повече не се видя, ни чу. Дали е било само слух или е имало и частица истина аз и вие не знаем. Все още си караме колите със скъп и прескъп бензин, все още си плащаме сметките, ако сме с бял цвят на кожата :-).

В интернет пространството е пълно с подобни факти и даже указания как да се направи това или онова, за да има всеки един едно евтино устройство вкъщи, което да задоволява неговите нужди от енергия. Засега всичко е в зоната на мечтите. Дали има начини да се направи такова устройство? Видно има някакви изобретения в областта, но те така или иначе не виждат бял свят. Светът на индустрията и конвенционалната наука се бори всячески тези изобретения да бъдат скрити и потулени. Техните създатели се включват в екипи, които да бъдат контролирани - пример нашия роден откривател на тайната добавка към водата. :-)

Дали големите корпорации могат да изгубят контрол върху този процес? Разбира се, че с глобализацията техния контрол ще отслабва все повече и повече. Все повече хора ще имат равноправен достъп до най-новата разменна монета - информацията. И ще дойде момент, когато контролът ще бъде "извън контрол". Въпросът е до къде би довело изобретяването на такъв енергоизточник. Първото, което ми идва наум е, че ще фалира енергото. О, каква добра новина, биха възкликнали 9/10 от сънародниците ни, защото сме приели, че 1/10 работят в енергото. Второто, което ми идва наум, е че всички стоки ще поевтинеят и то значително, държавата ще изгуби контрола над населението, много фирми ще фалират от липса на работна ръка, понеже сънародника за едните сметки работи, какво би мотивирало хората да се трудят? Ако самоанализирам себе си, аз съм пристрастена към моята професия, която е и мое хоби, така че не бих спряла да се трудя. Но колко хора имат за професия хобито си? И колко хора работят с желание? Какво би мотивирало хората, ако те имат всичко необходимо за едно нормално, та даже и по-добро съществуване? Този въпрос се подминава от всички търсачи на евтини енергоизточници.

Наскоро прочетох, че така популярните изследвания върху студения ядрен синтез били вече под шапката на Пентагона. А пък първия генератор от ново поколоение щял да бъде пуснат след около 40 години. Нефтените запаси са и те за около 40 години. А после?

Кое е за предпочитане? Дали да има силна държавна власт с бедно население, или слаба държавна власт с богато население. Като под богато визирам освободеността от масата на парите. Човек, който е освободил себе си от финансовата зависимост на своето същестуване, може да се нарече богат в смисъла - свободен да бъде И душевно богат. За един финансово зависим човек от нашето консуматорско общество е много трудно да се асоциира с каква да е идея за душевно богатсво.

В този смисъл на нахвърляни мисли, смятам, че все пак държавата - това са хората, които живеят в определените граници. И за хората в тези граници би било по-добре да бъдат поставени И пред избора да бъдат И душевно богати.

Темата е твърде обширна с много пресечени точки за да бъде обхваната с няколко реда. Но все пак това е само една тема за размисъл.

Бъдете здрави!

 


ПРОЧЕТЕНО ЗА ТЕБ

Изповед на убиец на национални икономики

 

 

 

Изповед на убиец на национални икономики

Документален разказ за чудовищните механизми за "закопаването" на цели държави

 

 

 

 

 

01 декември 2005 г.

Е добре, болката от откриването на нелицеприятната истина беше вкарана в предварителните сметки (за пътуването ми към истината), но от това не ми става много по-леко. След прочита на изповедта на Джон Перкинс, човекът отговорен за погребването на поне две държави под тежестта на безумни дългове, се чувствам като парцал. Търсеше истината, момчето ми? Голата истина? Ето ти я, на ...- по-грозна от всяка измислица!

Дано не останеш с впечатлението, че съм антиамериканец, приятелю, но това, което прочетох, е покъртително, а и имам всички основания да му вярвам - доказателства са и последните мръсни войни. В книгата са описани инструментите и прийомите за заробване на цели държави независимо какви са и какво проповядват ръководителите им. Това е задължително четиво за всички амбициозни мечтатели правещи хипотези за бъдещето на бедната ни родина. Никой ръководител на малка държава като нашата не е имунизиран от чумата на чуждите (ако не са американски, ще са руски) имперски амбиции. Жалко е, но трябва да сме наясно ... Следва откъс от предговора на книгата: 

"Днес можем да видим резултатите от тази умопомрачителна система. Най-големите ни компании наемат за жълти стотинки хора, които да се бъхтят при нечовешки условия в някое неприветливо азиатско хале. Петролните компании изхвърлят безмилостно отрови в екваториалните гори, убивайки преднамерено хора, животни и растения; и извършват геноцид над древни местни култури. Фармацевтичната индустрия отказва лекарства на милиони заразени от HIV африканци. 12 милиона американци в нашите Съедини Щати са сериозно притеснени за следващото си ядене. Енергийната индустрия създава Енрон, счетоводната индустрия създава Андерсън (и двете са фалирали компании, осъдени за измами за милиарди долари, бел П.Л.). Съотношението между доходите на 1/5 от световното население в най-богатите и в най-бедните държави се променя от 30:1, през 1960 г., до 74:1, през 1995 г. САЩ харчи повече от 87 милиарда долара за войната в Ирак (цифрата днес, 01 декември 2005 г., е 223 млд. и нараства главоломно, бел. П.Л.), докато ООН твърди, че за по-малко от половината от тази сума можехме да доставим чиста вода, достатъчно храна, медицинско обслужване и базово образование за всеки човек на планетата."

>>  повече за Джон Перкинс >>

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник

News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 

 Полезни връзки : Изпрати SMS в България с M-Tel
Обърни на кирилица български текст написан на латиница

 

 

 Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи пишете ми на
pavel_lazarov@yahoo.it