Добре дошли в

ПРОБУЖДАНЕ

сайта на Павел Лазаров!

НОВИНИТЕ ОТ

МОЛИТВА

БИБЛИОТЕКА

ПРЕДПОЧИТАНИ

АРХИВ

КОЙ СЪМ АЗ

 

 

ДНЕВНИК

Понеделник, 30.01.2006 г.

Животът ми се усложнява - имам възможност за нов непредвиден професиона-лен избор. Както е нормал-но, нито една от възможни-те  комбинации не е абсо-лютен фаворит. Да избера сигурността? Да избера па-рите? Да избера предиз-викателството? Да избера близостта до най-скъпите си хора? Кое с кое е не-съвместимо? Кое колко "те-жи" за мен? Какво мисли жена ми и какво желае?

... Много сложни въпроси. Парадокс е, че познавам методите за оценка на ал-тернативи (за избор на софтуер например), но ми е адски трудно да ги из-ползвам, когато става въп-рос за моя личен избор. към Дневника

 


КНИГА ЗА ГОСТИ

Пусни своя коментар

Виж всички коментари

 


постоянни теми

::   Родна реч

::   Запетая

::   Речник

 


всички МОИ

:: За България, Италия, вярата и благоденствието

:: Емигрантско Верую I

:: Емигрантско Верую II

:: За пътя към прозрението

 


Кратки

:: Вместо програма

:: В търсене на ...

:: Медиите под контрол? 

:: Благодарност

:: Колко сме зле 

 


интервюTA и писма

:: Оптимизъм и сметки

:: Интервю, април 2003 г.

:: Война на невежеството

 

АУДИО

:: р. България, януари 2005 г.

:: р. Отзвук, декември 2004 г.(8 Mb)

 


Преведени автори

:: Енрике Пенялоза

:: Арундхати Рой

:: Амартая Сен

:: Вацлав Хавел

:: Ноам Чомски
 

 


Препоръчвам горещо

BGVelikden

Българският Великден

 

 

ОЩЕ Инфо - храна и надежда за търсещите истината хора!

 

 


РОДНА РЕЧ

Деян Енев

 

Чета с удоволствие Деян Енев. Надявам се искрено да харесва и на теб

Всички на носа на гемията

 

 

 

Деян Енев в LiterNet

1. Не знам какво е есе. Съществуват стотици дефиниции, които тръбят, общо-взето, едно - че есето е сплав от мисъл и чувство. До момента, след 25 години писане, съм публикувал най-малко 2 000 текста - разкази, публицистика, репортажи, интервюта, фейлетони, антрефилета, филета и какво ли не - пръснати по вестници и списания. Някои от тях със сигурност могат да минат за есета. Но ако някоя учителка по литература в седми клас ме хване за ушите, изтъпани ме пред класа и каже: Я сега, господин писачо, обяснете на моя клас как се пише есе, аз веднага ще избягам на последния чин при двойкаджиите, ще ги помоля да се сместят и ще си бръкна за по-сигурно в носа като естествена защитна реакция.

2. В четвърти клас учителката ми Калчева, висока и строга като камбанария жена, много хареса моето съчинение за есента. Разведе ме из всички четвърти класове да го прочета на глас. Прибрах се вкъщи надут като пуяк. Похвалих се на мама. Оттогава винаги лесно пиша за есента. Ей сега да ме накараш, ще седна и ще те тресна с такъв радикален текст по главата, че ще започнеш да виждаш жиците на тролеите като петолиние. А носа си - като ключ сол. Ама да ми кажеш - напиши точно есе, есе за есента, няма да стане. Нещо повече, ще запаля три цигари едновременно и ще ти издухам пушека в очите. Пушека на три цигари. В очите. Люти, да знаеш. Ну, заяц, погоди. ...

>> цялото >>


ЕНЕРГИЯ

Сигурните жертви на разразилия се украинско-руския газов конфликт засега са: едно украинско правителство (но това е тема табу за родните продажни медии, да не би да стане у нас същото!); илюзиите за някаква енергийна независимост на Стария континент от Путин и ... и без това мижавото достойнство на правителството на тримата нашенски хитреци (Доган, Станишев и Кобургготски). По вестниците пък се появяват експерти, обясняващи ми уверено, че за България нямало никаква алтернатива на евтиното руско гориво, дори и след неизбежното увеличаване на цената му.

Питам се, само на мен ли прави впечатление, че пак ни будалкат?! Евтини енергийни източници съществуват, но интерес за тяхното оползотворяване не. Нито пък  някой в родината, като великата БАН например, се напъва да разработва някаква алтернатива. За какво ли й е на малка България енергийна независимост?! Не ни ли стига ни това, че братушките са винаги до нас "във труд и в бой"?

Трябва да сме наясно, че цените на традиционните енерго-източници ще растат непрекъснато. Управниците ни трябва да вземат мерки СЕГА, за да създадат предпоставки за оцеляването на бедната ни индустрия и на достойнството ни като нация. Докога си мислите, че може да продължава енергийният диктат на Русия над България, господа министри, депутати и учени? Вечно? Понеже така е с цяла Европа и с половината Азия? Що за идиотски доводи!? Що за глупост?!!

Темата е дълга и деликатна, и засяга най-много "новите" енергии, както ще ги наричам отсега нататък, и енергийната ефективност на жилища, административни сгради, производства и транспорт. Като за начало един въпрос: някой да се е замислял над енергийната ефективност на всичките стъклени (повечето безумно грозни!) сгради в градовете ни? Някой да е сметнал как един прозрачен офис обвързва България с Великата Рус? ... Смея се, но ми се плаче! Нямам думи да опиша отвращението си от престъпното безхаберие на всичките там видове власти. На тези хора просто не им пука. Не им пука! Не им пука минимално за бъдещето на България! (Хей земляк, не продавай земята си, че тя ще се окаже единствения ни шанс!). Ето един свеж материал, отразяващ и моите тревоги.

 

Евтината енергия. За и против

сайт Askom beta от януари 2006 г.

Искам да поразсъждаваме с моите верни четци, които не са много, но, надявам се, са достатъчно, по темата за т.нар. евтина или свободна енергия.

В медийното пространство постоянно се появяват факти за това как еди-кой си е получил енергия по съвсем нов принцип, как енергоизточниците били с много голямо КПД, как това било революция, която ще освободи хората от енергийната зависимост, в която сме. Така и си остава. Сензацията отминава и се чува нещо за набедения откривател. Спомням си, имаше един българин, който бе подкарал автомобила си с вода + някаква добавка, после отиде човека в Америка и повече не се видя, ни чу. Дали е било само слух или е имало и частица истина аз и вие не знаем. Все още си караме колите със скъп и прескъп бензин, все още си плащаме сметките, ако сме с бял цвят на кожата :-). В интернет пространството е пълно с подобни факти и даже указания как да се направи това или онова, за да има всеки един едно евтино устройство вкъщи, което да задоволява неговите нужди от енергия. Засега всичко е в зоната на мечтите. Дали има начини да се направи такова устройство? Видно има някакви изобретения в областта, но те така или иначе не виждат бял свят. Светът на индустрията и конвенционалната наука се бори всячески тези изобретения да бъдат скрити и потулени. Техните създатели се включват в екипи, които да бъдат контролирани - пример нашия роден откривател на тайната добавка към водата. :-)

Дали големите корпорации могат да изгубят контрол върху този процес? Разбира се, че с глобализацията техния контрол ще отслабва все повече и повече. Все повече хора ще имат равноправен достъп до най-новата разменна монета - информацията. И ще дойде момент, когато контролът ще бъде "извън контрол". Въпросът е до къде би довело изобретяването на такъв енергоизточник. Първото, което ми идва наум е, че ще фалира енергото. ... ...

>> цялото >>


ЯСНО и СЛЪНЧЕВО

мегафон

 

 

През нощта ясно. През деня слънчево

I

За начините да направим по-ефективен гражданския натиск 

 

 

понеделник 05 декември 2005 г.

С времето откривам допълнителни основания за страстта си към писането: оказва се, че то, също както традиционното споделяне на тревогите, е едно от най-добрите противодействия на натрупването на негативна енергия. Лошият комуникатор или неспособният “да се освободи” от вълненията си, често страда от неразположения, започващи с болки в главата или корема, и свършващи със затлъстяване или типичните психически отклонения, като паника, депресия, хронична несигурност и тем подобните.

В резултат а наблюденията и размислите по темата за общуването, започвам да откривам обясненията на наглед твърде раздалечени явления, като общото пристрастяване към футбола или сапунените сериали, и пагубните амбиции на подрастващите да стават фотомодели, жените, и бизнесмени-престъпници, мъжете. Започвам да разбирам също какви са причините все повече актьори и шоумени да навлизат в политиката. Прояснява ми се и скришната роля на митичния Холивуд. „И какво от това?” – ме питаш. От това ... такова, че аз самият ставам все по-малко податлив на промивка на мозък. Дали това ми помага да живея по-добре? Не зная, но знам, че ми е крайно интересно, а жаждата ми за живот е голяма. Колко хора могат да се похвалят със същото?Отвори/ Затвори

Мисля, че колкото по-нормално, т.е. по-отворено и без особени задръжки комуникираме, толкова по-пълноценни индивиди, развили и експлоатиращи талантите си, ще ставаме. Смея да прогнозирам, че общество съставено в по-голямата си част от такива личности е идеалната среда за едно достойно съществуване и лична реализация. То е моята мечта!

Сега е моментът да направя поредното си признание: аз съм щастлив, защото мога да споделям тук с теб всичко, което пожелая. Но моите колеги и клиенти, и изобщо хората от които завися професионално (чети “материално”), нямат идея за какво става въпрос, или по-скоро - не знаят какво точно пише тук, а то може и да не им хареса. С две думи, моите доходи не зависят по какъвто и да е начин от написаното в този сайт; свободата на идеите ми е безусловна(!), а това винаги е било лукс. Почти съм сигурен, че едвам стъпил трайно на българска земя свободата ми ще престане да бъде така безгранична. Журналистите го наричат “автоцензура” – въздържание от изказване на всичкото с цел да не ядосаш някого, от когото зависиш или би могъл да зависиш. Тъй че знай, че си давам точна сметка какъв съм щастливец и поради това съм далеч от мисълта да претендирам от теб прямота като моята. Зная, че зависиш от поне един идиот (това на майтап) и с това се връщам на темата.

Ако всички умеехме да комуникираме добре още от малки, щеше да има по-малко комплексари, защото всеки щеше да работи онова, за което го бива най-много, и по-малко измамници, понеже нямаше да се налага да мамят или премазват противника си с груба сила, поради наличието на други легитимни преимущества. Ако се изразявахме по най-лесния и разбираем начин щяхме да избегнем недоразуменията в работата, в личните и обществените си контакти, и информационната асиметрия от типа “Аз знам, той не знае. Ще го измамя, та да му лапна паричките/ имотчето/ момичето/ момчето ...”. Оттук и това желание да работя за подобряване на комуникацията между теб и мен, между теб и нея, между нас и вас, и между всеки един и многото, без да съм рекламна или ПиАр агенция (опазил Бог!).

Ще карам бавно и последователно, днес е ред на яснотата на претенциите ни към ... управляващите (без значение дали те са червени, зелени или пембени!).

 ***

В едно предишно мое писание твърдях, че за 15 години преход българското обществено мнение не е успяло да формулира смислени желания-претенции към властта. Днес потвърждавам тогавашното си твърдение и му прибавям следното: дори и да ги е генерирало, то (общественото мнение) не показва с нищо, че е способно да ги представи в подреден, завършен и лесен за ползване вид и да ги адресира до точния им получател. Дори да бяхме генерирали хубави претенции и свежи идеи, трябваше да ги изкажем в подобаващ, удобен за ползване вид. До този момент това така и не се случва или е ужасна рядкост. Така идеите ни остават трудни за възприятие, а това, прибавено към традиционната антипатия на управляващите към гражданските проекти, ги обрича на провал - трудът е бил напразен, ентусиазмът и времето – хвърлени на вятъра. Това обезкуражава, но също ни кара да се замислим над оптималната комбинация между съдържание и форма на нашите претенции.

Неправителствените организации или, ако предпочиташ, общественото мнение, трябва да започнем да гледаме на властта като на клиент, не повече като на враг! Враждуващи и враждебно-настроени колкото искаш, но ако желаем да постигнем нещо градивно е време да изоставим това настроение. И така, властта е наш „безценен клиент”, комуто трябва да пласираме идеите си. Необходимо е да направим пазарен анализ на процеса на „покупката” на една общественозначима идея, да разберем точно какви са неговите стадии, кои са и какво желаят главните действащи лица в него. До един момент анализът ще е общ, впоследствие всеки казус ще поеме своя специфичен път.

Хубаво е да се примирим веднага с истината, че в политиката е като на пазара (покупко-продажба) - ако има предлагане на повече хубави идеи подплатени с прецизни разчети и план за действие, един бюрократ едва ли би устоял на изкушението да си припише авторството им. Това трябва да е нашето кредо и то да определя поведението ни. Дори бюрократът отсреща да е много тъп, предубеден и недобросъвестен, хубавият проект може да го извади от равновесие, но може също да намери друг силен инициатор-поддръжник (често наричан спонсор, макар да не става дума просто за финансиране) дори в същото ведомство. С това не преоткривам топлата вода, корупцията работи на същия принцип – човекът с парите претендира, натиска все повече, ако не стане при единия отива при другия.

- следва -

 

 


ПРОЧЕТЕНО ЗА ТЕБ

Изповед на убиец на национални икономики

 

 

 

Изповед на убиец на национални икономики

Документален разказ за чудовищните механизми за "закопаването" на цели държави

 

 

 

 

 

01 декември 2005 г.

Е добре, болката от откриването на нелицеприятната истина беше вкарана в предварителните сметки (за пътуването ми към истината), но от това не ми става много по-леко. След прочита на изповедта на Джон Перкинс, човекът отговорен за погребването на поне две държави под тежестта на безумни дългове, се чувствам като парцал. Търсеше истината, момчето ми? Голата истина? Ето ти я, на ...- по-грозна от всяка измислица!

Дано не останеш с впечатлението, че съм антиамериканец, приятелю, но това, което прочетох, е покъртително, а и имам всички основания да му вярвам - доказателства са и последните мръсни войни. В книгата са описани инструментите и прийомите за заробване на цели държави независимо какви са и какво проповядват ръководителите им. Това е задължително четиво за всички амбициозни мечтатели правещи хипотези за бъдещето на бедната ни родина. Никой ръководител на малка държава като нашата не е имунизиран от чумата на чуждите (ако не са американски, ще са руски) имперски амбиции. Жалко е, но трябва да сме наясно ... Следва откъс от предговора на книгата: 

"Днес можем да видим резултатите от тази умопомрачителна система. Най-големите ни компании наемат за жълти стотинки хора, които да се бъхтят при нечовешки условия в някое неприветливо азиатско хале. Петролните компании изхвърлят безмилостно отрови в екваториалните гори, убивайки преднамерено хора, животни и растения; и извършват геноцид над древни местни култури. Фармацевтичната индустрия отказва лекарства на милиони заразени от HIV африканци. 12 милиона американци в нашите Съедини Щати са сериозно притеснени за следващото си ядене. Енергийната индустрия създава Енрон, счетоводната индустрия създава Андерсън (и двете са фалирали компании, осъдени за измами за милиарди долари, бел П.Л.). Съотношението между доходите на 1/5 от световното население в най-богатите и в най-бедните държави се променя от 30:1, през 1960 г., до 74:1, през 1995 г. САЩ харчи повече от 87 милиарда долара за войната в Ирак (цифрата днес, 01 декември 2005 г., е 223 млд. и нараства главоломно, бел. П.Л.), докато ООН твърди, че за по-малко от половината от тази сума можехме да доставим чиста вода, достатъчно храна, медицинско обслужване и базово образование за всеки човек на планетата."

>>  повече за Джон Перкинс >>

 

 

 

Новините от:

БТА

Дневник

News.bg

Черно море

Всеки ден

Aktualno.com

 

Анализи и коментари от:

 

MEDIA TIMES REVIEW

 

Investor.bg

Econ.bg

Коментари

други връзки
 

Специално внимание:

Демократи за Силна България

ДСБ

 

 Полезни връзки : Изпрати SMS в България с M-Tel
Обърни на кирилица български текст написан на латиница

 

 

 Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile

Последно актуализиране на 09.01.2013 04.49 ч.

 

за сигнали, коментари и идеи пишете ми на
pavel_lazarov@yahoo.it